Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ (2/04)


Τέρατα και Εξωγήινοι
Monsters vs. Aliens



Σκηνοθεσία: Ρομπ Λέτερμαν, Κόνραντ Βέρνον
Mε τις φωνές των: Ριζ Γουίδερσπουν, Κίφερ Σάδερλαντ, Πολ Ραντ, Χιθ Λόρι
Σενάριο: Μάγια Φορμπς, Σκοτ Ρόζενμπεργκ
Είδος: 3D Αnimation
Διάρκεια: 90'

Υπόθεση
Όταν ένας μετεωρίτης από το διάστημα χτυπά ξαφνικά τη Σούζαν Μέρφι, την ημέρα του γάμου της, εκείνη αποκτά τεράστιες διαστάσεις και μεταμορφώνεται σε Γιγάντικα με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα από το στρατό σε μια μυστική κυβερνητική βάση όπου φυλάσσονται και άλλα τέρατα (ο Μπομπ, μια άμορφη, ανεγκέφαλη μπλε μάζα, ο Συνδετικός Κρίκος, ο Καθηγητής Κατσαρίδας και ένας τεραστίων διαστάσεων εντομόσαυρος)… Όταν όμως εξωγήινοι κάνουν την εμφάνισή τους και απειλούν τη Γη με καταστροφή, ο Πρόεδρος αποφασίζει πως οι μόνοι που μπορούν να την υπερασπιστούν και να συντρίψουν τους εξωγήινους είναι αυτά τα τέρατα!



Extra info

- Είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που εξαρχής γυρίζεται τρισδιάστατα.

- Ήταν πρώτη σε εισπράξεις την προηγούμενη εβδομάδα στην Αμερική.

Δες το: Aν τρελαίνεσαι για τα καρτούν.

Μην το δεις: Αν θεωρείς ότι θα είναι ανώτερο των Finding Nemo και Incredibles. Δεν είναι, αλλά περνά ευχάριστα η ώρα.




Οι Μαχητές των Δρόμων 4
Fast and Furious 4




Σκηνοθεσία: Τζάστιν Λιν
Πρωταγωνιστούν: Βιν Ντίζελ, Πολ Γουόκερ, Μισέλ Ροντρίγκεζ
Σενάριο: Κρις Μόργκαν
Είδος: Περιπέτεια δράσης
Διάρκεια: 100'

Υπόθεση
Μετά τη στυγερή δολοφονία ενός πολύ αγαπημένου του προσώπου, ο καταζητούμενος φυγάς Ντομ Τορέτο (Βιν Ντίζελ), που μέχρι τότε ζούσε στη Δομινικανή Δημοκρατία προσπαθώντας να φτιάξει μια νέα ζωή, επιστρέφει στο Λος Άντζελες. Εκεί, μαζί μʼ ένα φίλο του από το παρελθόν, τον ντετέκτιβ Μπράιαν ΟʼΚόνoρ (Πολ Γουόκερ) καλούνται να βρεθούν και πάλι πίσω από το τιμόνι και να συμμαχήσουν ενάντια σε έναν κοινό εχθρό, έναν έμπορο ηρωίνης. Ο καλύτερος τρόπος για να εκδικηθούν τον απεχθή φόνο, ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, δεν είναι άλλος από το να σπιντάρουν και να ξεπεράσουν κάθε όριο ταχύτητας, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη!



Extra info

Δες το: Αν έχεις δει τα υπόλοιπα τρία και περίμενες πως και πως για το τέταρτο.

Μην το δεις: Αν όλες αυτές οι ταινίες με γρήγορα αυτοκίνητα και τα κυνηγητά ποτέ δεν σου έλεγαν κάτι. Δεν είδες καν τα άλλα, γιατί να πας να δεις το συγκεκριμένο;





Οριακή Γραμμή
Linha de Passe



Σκηνοθεσία: Βάλτερ Σάλες και Ντανιέλα Τόμας
Πρωταγωνιστούν: Σάντρα Κορβελόνι, Bινίσιους ντε Ολιβέιρα
Σενάριο: Ντανιέλα Τόμας, Τζορτζ Μουρά
Είδος: Δράμα
Διάρκεια: 115'

Υπόθεση
Μία μητριαρχική οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από τις φαβέλες του Σάο Πάολο. Η Clueza , είναι η μητέρα της οικογένειας , έγκυος σε ένα παιδί αγνώστου πατρός καπνίζει και πίνει ασταμάτητα προσπαθώντας με πολλές δυσκολίες να μεγαλώσει τα παιδιά της . Μεγαλύτερος από τα τέσσερα παιδιά είναι ο Dennis , είναι και ο ίδιος πατέρας και δουλεύει ως κούριερ ενώ ενίοτε καταφεύγει σε μικροαπάτες για να ξεγελάσει την φτώχεια του. Δεύτερος ηλικιακά είναι ο Dihno , ένας νέος αφοσιωμένος στην θρησκεία προσπαθώντας να ξεχάσει το σκοτεινό παρελθόν του. Ο Darrio είναι ο τρίτος , ηλικίας 18 ετών βλέπει σαν μοναδική του ελπίδα το ποδόσφαιρο. Θεωρείται ήδη όμως αρκετά μεγάλος ηλικιακά για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να «λαδώσει» τον ανιχνευτή ταλέντων. Τελευταίος σε σειρά γέννησης είναι ο Reginaldo , ο νόθος γιός της Cleuza που περνάει τις μέρες του μέσα σε ένα λεωφορείο ψάχνοντας να βρει την ταυτότητα του πραγματικού του πατέρα.



Extra info

- Τη μουσική επένδυση υπογράφει ο βραβευμένος Γουστάβο Σανταολάγια (Βrokeback Mountain, Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας)

- Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Sandra Corveloni τιμήθηκε για την ερμηνεία της στην ταινία με το Βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών 2008.

Δες το: Και γιατί όχι; Είναι το "κάτι διαφορετικό" της εβδομάδας, με δυνατές ερμηνείες και καλογραμμένο σενάριο.

Μην το δεις: Γιατί έχεις ξαναδεί παρόμοιες ταινίες που είναι καλύτερες από τη συγκεκριμένη. Τι είναι; Το Amores Perros στα βραζιλιάνικα;





Ο Πορφυρός Λόφος
Red Cliff




Σκηνοθεσία: Τζον Γου
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Λέουνγκ, Τακέσι Κανεσίρο, Ζανγκ Φενγκγί
Σενάριο: Τζον Γου, Καν Τσαν
Είδος: Ιστορικό δράμα
Διάρκεια: 146'

Υπόθεση
Ταξιδεύουμε στο 208 μ.Χ., στις τελευταίες μέρες της Δυναστείας Χαν, όταν ο πρωθυπουργός Cao Cao πείθει τον Αυτοκράτορα Χαν πως ο μόνος τρόπος για να ενωθεί ολόκληρη η Κίνα, είναι η κήρυξη πολέμου στα βασίλεια του Ξου στη Δύση και του Ανατολικού Γου στο Νότο. Ξεκινά μια στρατιωτική καμπάνια, το μέγεθος της οποίας είναι άνευ προηγουμένου, με ηγέτη τον ίδιο. Μην έχοντας άλλη ελπίδα επιβίωσης, τα βασίλεια του Ξου και του Ανατολικού Γου δημιουργούν μια παράδοξη συμμαχία. Μια σειρά από μάχες δύναμης και ευφυίας ακολουθούν, στη στεριά αλλά και στη θάλασσα, με κορύφωση τη μάχη του Πορφυρού Λόφου. Κατά τη διάρκεια της μάχης πυρπολήθηκαν 2.000 πλοία, ενώ η πορεία της κινέζικης ιστορίας άλλαξε για πάντα.



Extra info

- Στην ταινία μιλάνε κινέζικα.

Δες το: Γιατί προσφέρει όλα όσα υπόσχεται: δράση, εντυπωσιακές εικόνες και θέαμα.

Μην το δεις: Αν ποτέ δεν ήσουν φαν των κινέζικων ταινιών τύπου Τίγρης και Δράκος και Ιπτάμενα Στιλέτα.





Προβάλλονται επίσης...

Λεονέρα
του Πάμπλο Τραπέρο
με τους Μαρτίνα Γκούσμαν, Έλι Μεντέιρος



Υπόθεση: Η Τζούλια ξυπνάει μέσα στο διαμέρισμά της περικυκλωμένη από τα ματωμένα πτώματα του Ραμίρο και του Ναουέλ. Ο Ραμίρο ζει ακόμα, ο Ναουέλ είναι νεκρός. Ήταν και οι δυο ταυτόχρονα εραστές της Τζούλια, και ένας από τους δυο την έχει αφήσει έγκυο. Η Τζούλια μπαίνει σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα για μητέρες και εγκύους κρατούμενες. Τις πρώτες μέρες τις περνάει μοναχική και απόμακρη. Δυο καινούριοι χαρακτήρες μπαίνουν στην ζωή της. Η μία είναι η Μάρτα, μία κρατούμενη που μεγάλωσε δυο παιδιά μέσα στη φυλακή και που γίνεται οδηγός και σύμβουλός της. Η άλλη είναι η Σοφία, η μητέρα της Τζούλια, ένας αμφίσημος χαρακτήρας , την οποία η Τζούλια ξανασυναντά μετά από πολλά χρόνια. Η Σοφία προσπαθεί να επανορθώσει τα λάθη του παρελθόντος. Βοηθά την κόρη της, προσλαμβάνοντας έναν καλό δικηγόρο, στέλνοντας της βρεφικά ρούχα και σιγά σιγά αποκαθιστά τη σχέση μαζί της.



Μικρό Έγκλημα
του Χρίστου Γεωργίου
με τους Άρη Σερβετάλη και Βίκυ Παπαδοπούλου



Υπόθεση: Ο Λεωνίδας (Άρης Σερβετάλης) έχει μόλις αποφοιτήσει από τη Σχολή Αστυνομικών και παίρνει την πρώτη του μετάθεση σε ένα πανέμορφο, πλην όμως απομονωμένο νησί του Αιγαίου. Οι επαγγελματικές του προκλήσεις αρχικά περιορίζονται στο να τοποθετεί πινακίδες «Απαγορεύεται ο Γυμνισμός» στις ερημικές παραλίες του νησιού, όμως όταν ανακαλύπτει το πτώμα του γέρου Ζαχαρία σε ένα γκρεμό, το καθήκον τον καλεί σε δράση. Ήταν ατύχημα ή, όπως υπαγορεύει το ένστικτο του Λεωνίδα, τα πράγματα δεν έγιναν τόσο απλά; Στην προσπάθειά του να βρει τις απαντήσεις, ο Λεωνίδας θα ακολουθήσει μια ανορθόδοξη έρευνα, θα γνωριστεί με όλους τους κατοίκους, θα ερωτευτεί, και μέσα από την πολύ ιδιαίτερη σχέση που θα αναπτύξει με το νησί, θα λύσει τελικά το μυστήριο γύρω από το θάνατο του Ζαχαρία.






Ζ
του Κώστα Γαβρά (επανέκδοση)
με τους Ιβ Μοντάν, Ειρήνη Παπά, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Ζακ Περέν σε μουσική Μ. Θεοδωράκη



Υπόθεση: Ο Ζήτα (Ιβ Μοντάν) είναι ένας επιστήμονας που έχει προγραμματίσει να κάνει μια ομιλία κατά της χρήσης της ατομικής βόμβας. Καθώς φτάνει έξω από την αίθουσα που πρόκειται να μιλήσει, δέχεται την επίθεση μιας ομάδας ακροδεξιών εξτρεμιστών που συνδέονται πολιτικά με την κυβέρνηση και, ενώ η αστυνομία είναι δίπλα, δεν παρεμβαίνει. Συνέρχεται από το δυνατό χτύπημα και κάνει την ομιλία, αργότερα όμως υποκύπτει στα τραύματά του. Ενας δημοσιογράφος βρίσκει έναν μάρτυρα κι έναν δικαστή που είναι πρόθυμος να τον ακούσει, παρά τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης. Ακολουθεί μια δίκη στην οποία αποκαλύπτεται μια κυβερνητική συνωμοσία, αλλά όλα ανατρέπονται όταν στην εξουσία, έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα, ανεβαίνει νέα κυβέρνηση, η οποία απαγορεύει τα μακριά μαλλιά, τους Beatles και τις εκδηλώσεις υπέρ της ειρήνης...

Extra info
Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη έξοδό της στους κινηματογράφους, η μνημειώδης ταινία του διεθνούς Έλληνα δημιουργού Κώστα Γαβρά "Ζ", επανακυκλοφορεί στις αίθουσες, για να τη θυμηθούν οι παλαιότεροι και να τη γνωρίσουν οι νεότεροι. Βραβείο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1970 και πλήθος ακόμη βραβείων για μια ταινία - σταθμό.



ΠΗΓΗ

Τοm Sawyer