Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ Η ΙΚΑΡΙΑ!


Ρεκόρ μακροβιότητας σημειώνει ο πληθυσμός της Ικαρίας, συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον. Οι κάτοικοι του νησιού, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις ομάδας αμερικανών επιστημόνων, συναγωνίζονται σε μακροβιότητα και υγεία τους πληθυσμούς της Σαρδηνίας και της Οκινάβα στην Ιαπωνία, οι οποίοι μέχρι πρότινος θεωρούνταν οι πλέον μακρόβιοι και... υπεραιωνόβιοι της υφηλίου. Για να συστηματοποιήσουν την έρευνά τους και για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους οι Ικαριώτες φθάνουν με σχετική ευκολία τα 80, τα 90 ή ακόμη και τα 100 χρόνια, μια μεικτή ομάδα από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (διατροφολόγοι, γενετιστές, μελετητές της ανθρώπινης μακροβιότητας, γιατροί) θα βρίσκεται από τις 21 Απριλίου στο νησί.

«Στην Ικαρία διαπιστώνουμε ότι επιβιώνουν πολλά κοινά σημεία ηθών και εθίμων της καθημερινότητας με τα άλλα δύο νησιά που παγκοσμίως έχουν πολλούς κατοίκους πάνω από 90 ή 100 ετών,τη Σαρδηνία και την Οκινάβα:οι Ικαριώτες ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και ψάρι,ασχολούνται ακόμη κατά πλειονότητα με αγροτικές εργασίες που τους εξασφαλίζουν καθημερινή άσκηση,ενώ παραμένουν ισχυροί οι οικογενειακοί δεσμοί αλληλοϋποστήριξης και βοήθειας» επισημαίνει ο κ. Μπόιτνερ, σχολιάζοντας το φαινόμενο. Μάλιστα υποστηρίζει ότι τον δικό τους θετικό ρόλο διαδραματίζουν το σπάνιο μέλι του νησιού, που σε αρκετές περιπτώσεις προέρχεται από τη συγκομιδή των προνυμφών της μελίγκρας, η συνήθεια των Ικαριωτών να πίνουν τσάι, αλλά και η αγαπημένη... σιέστα του μεσημεριού.(ΒΗΜΑ)

-Όσοι έχετε επισκεθφεί την Ικαρία καταλαβαίνετε πολλά περισσότερα για τους ανθρώπους της και τη ζωή που κάνουν...Λέω να την κάνω για μόνιμα κάποια στιγμή εκεί. Σιγά μην κάτσω να σκάσω εδώ...