Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Η Ιταλία έθαψε τους νεκρούς των σεισμών

Χιλιάδες άνθρωποι αποχαιρέτισαν την Παρασκευή (10/4) τους αγαπημένους τους, στην μαζική κηδεία των θυμάτων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη L’Aquila – η οποία χτυπήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας από τον πιο πολύνεκρο σεισμό που έχει δει η Ιταλία τα τελευταία 30 χρόνια. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες, κατεβασμένα τα ρολά των καταστημάτων σε πολλές περιοχές της Ιταλίας για τη μέρα εθνικού πένθους. Ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει μέχρι στιγμής τους 289 ενώ οι ελπίδες για εντοπισμό επιζώντων έχουν εκλείψει.



Τέσσερις σειρές αποτελούμενες από 205 φέρετρα – πάνω στα οποία βρίσκονταν λουλούδια και φωτογραφίες των νεκρών – απλώθηκαν σε υπαίθριο χώρο κοντά στο νεκροταφείο της πόλης. Ορισμένα από αυτά είχαν πάνω τους μικρά, λευκά φέρετρα, ώστε τα παιδιά να βρίσκονται μαζί με τους γονείς τους στην τελευταία τους κατοικία. Το νεαρότερο θύμα του φονικού σεισμού ήταν ένα μωρό πέντε μηνών, το οποίο σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα του.

Τα συναισθήματα που επικράτησαν δεν ήταν μόνο θλίψη και οδύνη, αλλά και θυμός καθώς πολλοί καταγγέλλουν ότι τα σπίτια τους καθώς και δημόσια κτίρια κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι». Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Μήνυμα του Πάπα στους οικείους των θυμάτων

Στην τελετή διαβάστηκε προς τους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων, μήνυμα παρηγοριάς από τον Πάπα Βενέδικτο. «Σε αυτές τις δραματικές ώρες καθώς μία τρομακτική τραγωδία έχει πλήξει τη χώρα, νοιώθω πνευματικά παρών κοντά σε όλους εσάς, θέλω να μοιραστώ την οδύνη σας και να παρακαλέσω το θεό να χαρίσει αιώνια γαλήνη στους νεκρούς» ανέφερε το μήνυμα του Πάπα, διαβασμένο από τον απεσταλμένο του.

Παρόντες ήταν ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο αρχιεπίσκοπος της Λ’ Άκουιλα, ο ανώτατος κληρικός του Βατικανό Ταρτσίσιο Μπερτόνε. «Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του Αμπρούτζο για την σοβαρότητα, την ευγένεια, την αξιοπρέπεια και την ψυχραιμία τους. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς τους, που είναι επίσης και δικοί μας νεκροί» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι.

ΠΗΓΗ


Tom Sawyer:Κρίμα στα τόσα αδικοχαμένα άτομα. Θερμά συλλυπητήρια,ξέρω δεν πολυβοηθάει,στις οικογένειες τους. Η φύση αγριεύει και 'μεις είμαστε τρομακτικά αδύναμοι απέναντι της. Αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε σαν μάθημα στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Και πάλι συλλυπητήρια..