Σάββατο, 18 Απριλίου 2009

ΠΩΣ ΣΟΥΒΛΙΖΟΥΜΕ ΑΡΝΙ..
Χαλκίδα -

Διαβάστε πιο κάτω οδηγίες σουβλίσματος ψησίματος αφου πρώτα διαβάσετε ένα απολαυστικό το άρθρο της Ρίκας Βαγιάννη από το Έθνος, που βάζει τους... Metrosexuals (και... επίδοξους ομοϊδεάτες) ακριβώς στη θέση τους, δηλαδή... σμπουτσαμς (για να τα λέμε και στο... βλάχικο κλίμα του άρθρου).

Έτσι και αλλιώς κανένας άνδρας δεν παραδέχεται ότι δεν έχει ιδέα για το πως ψήνουν δένουν ή σουβλίζουν το αρνί ή το κατσίκι και πως φτιάχνουν κοκορέτσι.

" Οταν ο μοναδικός εντεταλμένος επί χρόνια οβελιστής της παρέας αποφάσισε να αποτοξινωθεί από τις σούβλες (και την παρέα) και να περάσει το Πάσχα στο Ντουμπάι, δεν δώσαμε σημασία. Εμείς, κανονικά το πρόγραμμά μας. Είχαμε τον κήπο, είχαμε τη μέρα, είχαμε τόσο κόσμο - κουμπάροι, νονοί, μικροί, μεγάλοι... Και δεν έχουμε αρνί. Ή μάλλον δεν έχουμε κανέναν να μας «κάνει» αρνί.

Δεν λέω, αγαπάμε τους άντρες μας. Είναι ωραίοι τύποι, θυμούνται -συχνά- τα γενέθλιά μας, είναι καλοί μπαμπάδες και επιπλέον (όχι να το παινευτούμε) αστέρια ο καθένας στον τομέα του: στα νομικά, στα οικονομικά, στην επιστημονική έρευνα.

Περγαμηνές που καταρρέουν μπροστά στην απειλή ενός σπληνάντερου. Με τι θα το τυλίξουμε, αγόρια, το κοκορέτσι; Με μακροοικονομικές προβολές; Πώς θα το ψήσουμε το αρνί; Πάνω σε χόβολη από μελέτες γονιδίων, ή αχνιστό πάνω σε σύνθετες δικογραφίες; Τέκνα λαμπρά Αρκάδων, Τρικαλινών και Ηπειρωτών αυτοχθόνων, οι μοντέρνοι σύζυγοί μας, οϊμέ, νομίζουν ότι η γαρδούμπα είναι ένα ντελικατέσεν που φυτρώνει στα ορεινά του Αλφα-Βήτα. Οσο για την προμήθεια, το καθάρισμα, το δέσιμο και το σούβλισμα ενός αμνού, τους προκαλούν μεγαλύτερο πανικό κι από την προοπτική ενός κραχ στον Νasdac.

Τους φέραμε οι γυναίκες προ των ευθυνών τους. «Μάγκες, κάντε τα κουμάντα σας. Δύο καθήκοντα πλέον έχουν μείνει αποκλειστικά αντρικά. Το ένα είναι ο οβελίας. Μη μας απογοητεύσετε».

Βγήκαν τα αγόρια στη γύρα, στα SMS και τα e-mail: «Ξέρεις κανέναν βλάχο; Εστω, με λίζινγκ; Πληρώνουμε όσα όσα να μας φτιάξει το αρνί, γιατί οι γυναίκες ωρύονται».

Και καθώς η Κυριακή πλησιάζει με γοργό ρυθμό, τους ετοιμάζουμε μεγάλο χουνέρι: Θα φάνε αβγά, υπολείμματα μαγειρίτσας, μαρουλοσαλάτες και... πίτσα. Ντελίβερι. Και του χρόνου ας προσέλθουν με τον κηδεμόνα τους. Ή έστω, με τον βλάχο τους. Τον βλάχο που κοιμάται τόσο βαθιά μέσα τους που δεν ξυπνάει να σουβλίσει ένα ρημάδι κατσίκι. "

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ απο το Βλάχο της γειτονιάς

Περνάτε τη σούβλα στο αρνί ξεκινώντας από την περιοχή του ορθού, μέσα από την κοιλιά και την θωρακική κοιλότητα, το λαιμό και τέλος το κεφάλι, όπου πρέπει να τρυπήσει το κόκαλο του κρανίου και να βγει απο πάνω.

Διαβάστε τη συνέχεια των οδηγιών στο halkida.tv.