Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ "ΠΕΙΡΑΤΩΝ" ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ


Ενα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προέβλεπε την τιμωρία χρηστών του Δικτύου που «κατεβάζουν» παράνομα μουσική ή ταινίες απορρίφθηκε χθες από το γαλλικό κοινοβούλιο, προκαλώντας «εκνευρισμό» στην κυβέρνηση και απογοήτευση στη βιομηχανία της μουσικής και του κινηματογράφου.

Το νομοσχέδιο, που προωθείται από την κυβέρνηση Σαρκοζί, προβλέπει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Δικτύου θα παρακολουθούν τα αρχεία των χρηστών ώστε να εντοπίζονται αυτοί που επιχειρούν να κατεβάσουν υλικό (ταινίες και τραγούδια), το οποίο καλύπτεται από τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Μετά τον εντοπισμό τους, οι «πειρατές» του Δικτύου θα δέχονται δύο προειδοποιήσεις, και όσοι δεν συμμορφώνονται θα χάνουν το δικαίωμα πρόσβασης στο Δίκτυο για ένα χρόνο. Η πρόταση, που θα αναδείκνυε τη Γαλλία σε πρωτοπόρο στην καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας, είχε εγκριθεί από τη Γερουσία, όμως καταψηφίστηκε στην εθνοσυνέλευση με 21 ψήφους κατά έναντι 15 υπέρ, καθώς δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος συντάχθηκαν με την αντιπολίτευση. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση στο τέλος Απριλίου. Την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη εξέφρασαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας του θεάματος στη Γαλλία υποστηρίζοντας ότι η πειρατεία δεν «απάγει» μόνο τα κέρδη καλλιτεχνών και εταιρειών, αλλά και τα πνευματικά τους δικαιώματα. Οργανώσεις καταναλωτών υποστήριξαν επίσης ότι η πρόταση ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο «νόμιμους χρήστες», καθώς χάκερ και πιο εξελιγμένοι πειρατές θα κλέβουν «ταυτότητες» στην προσπάθειά τους να μην εντοπιστούν.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της ηλεκτρονικής πειρατείας πολιτιστικών προϊόντων.