Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων. Ο Ισπανός συγγραφέας του "Δον Κιχώτη" Μιγκέλ ντε Θερβάντες και ο Αγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σέξπιρ. Με αφορμή το γεγονός αυτό η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

Η έμπνευση για τη γιορτή, προήλθε από ένα έθιμο στην Καταλονία, κατά το οποίο την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου γιορτάζεται και η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων». Με το σύνθημα "'ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα" ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο και αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης Λα Ράμπλα, "ο μόνος δρόμος που δεν θα ήθελα να τέλειωνε ποτέ", όπως είχε πεί ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στη Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και εκατομμύρια τριαντάφυλλα.

Το βιβλίο τρέφει το νου και την ψυχή και αποτελεί βάλσαμο στην έντονη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, κρατώντας του συντροφιά ως πιστός φίλος, ίσως ο μόνος από τον οποίο δεν κινδυνεύει να προδωθεί.

Δικαίως λοιπόν κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα δημιουργήματα του ανθρώπου, καθώς είναι το πρώτο μέσον διάσωσης και μεταφοράς μέσα στους αιώνες σημαντικών και ανεπανάληπτων έργων, τα οποία αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη του πολιτισμού

Ελληνικό καφενείο σας σερβίρει μαζί με τον καφέ του και σήμερα...