Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

KINHMATOΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ (5/3)

Μάρλεϊ, Ένας Μεγάλος Μπελάς
Marley and Me



Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φράνκελ
Πρωταγωνιστούν: Όουεν Ουίλσον, Τζένιφερ Άνιστον
Σενάριο: Σκοτ Φρανκ, Ντον Ρους, από το βιβλίο του Τζον Γκρόγκαν
Είδος: Ρομαντική κωμωδία
Διάρκεια: 111'

Υπόθεση

Η ταινία “Marley & Me” αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά, με αστεία διάθεση, των απομνημονευμάτων του Τζον Γκρόγκαν, αρθρογράφου της Philadelphia Inquirer, με ήρωα το λαμπραντόρ του, τον Μάρλεϊ, ο οποίος του έδωσε αληθινά μαθήματα ζωής. Στην ταινία, ήρωες είναι ένα ζευγάρι, ο Τζον και η Τζένιφερ Γκρόγκαν, που ζουν με τον αξιολάτρευτο αλλά άτακτο σκύλο τους, ο οποίος με τη συμπεριφορά του, τους μαθαίνει την μοναδικότητα των οικογενειακών σχέσεων αλλά και τις μεγάλες αξίες της ζωής.



Extra info

- Ο σκηνοθέτης, Ντέηβιντ Φράνκελ είναι επίσης σκηνοθέτης της υποψήφιας για Όσκαρ ταινίας Ο Διάβολος Φοράει Prada και πολλών επεισοδίων του επιτυχημένου σίριαλ Sex and the City.

- Το βιβλίο Μάρλεϊ, Ένας Μεγάλος Μπελάς κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δρεπανιά.

Δες το: Αν έχεις όρεξη για κάτι ανάλαφρο και σου έχει λείψει η Τζένιφερ Άνιστον.

Μην το δεις: Γιατί δεν είναι κάτι τρομερό στο είδος του. Κλασική ταινιούλα για DVD.




Slumdog Millionaire



Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ
Πρωταγωνιστούν: Ντεβ Πατέλ, Φρέιντα Πίντο, Ανίλ Καπούρ
Σενάριο: Σάιμον Μποφόι
Είδος: Αισθηματική περιπέτεια
Διάρκεια: 120'

Υπόθεση

Ο Τζαμάλ Μαλίκ, ένας 18χρονος από τις φτωχογειτονιές του Μουμπάι, θα ζήσει τη μεγαλύτερη ημέρα της ζωής του με όλα τα μάτια της Ινδίας στραμμένα πάνω του: αν απαντήσει σωστά σε μια τελευταία ερώτηση, θα κερδίσει 20 εκατομμύρια ρουπίες στο τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;». Το σόου διακόπτεται μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί, και τότε η αστυνομία συλλαμβάνει τον Τζαμάλ ως ύποπτο απάτης: πώς γίνεται ένα παιδί του δρόμου να γνωρίζει τόσο πολλά; Θέλοντας να αποδείξει την αθωότητά του, ο Τζαμάλ διηγείται την ιστορία της ζωής του, και βλέπουμε ότι κάθε κεφάλαιό της περιέχει και μια απάντηση στις ερωτήσεις του τηλεπαιχνιδιού.



Extra info

- Η ταινία είναι η μεγάλη νικήτρια των φετινών βραβείων της Ακαδημίας, καθώς απέσπασε οκτώ Όσκαρ: ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, μοντάζ, φωτογραφίας, μουσικής, τραγουδιού και ήχου.

Δες το: Γιατί δεν είναι από τις χρονιές που τα βραβεία Όσκαρ έδωσαν βραβεία σε κάποια ταινία που δεν το άξιζε πραγματικά όπως π.χ. πέρυσι. Το Slumdog είναι μια ταινία που χρόνια είχαμε να δούμε ανάλογή της...

Μην το δεις: Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην το δεις. Ακόμα κι αν δεν πάθεις πλάκα, αποκλείεται να μην σου αρέσει.




Σκλάβοι στα Δεσμά τους



Σκηνοθεσία: Τώνης Λυκουρέσης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης, Δήμητρα Ματσούκα, Άκης Σακελλαρίου, Χρήστος Λούλης, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης
Σενάριο: Τώνης Λυκουρέσης, Γιάννης Μαρούδας, Μαρία Βαρδάκα
Είδος: Δράμα εποχής
Διάρκεια: 127'

Υπόθεση

Κέρκυρα, αρχή του 20ου αιώνα. Μέσα από την ένταση των ερωτικών σχέσεων και τα πάθη που αυτές προκαλούν, αναπτύσσεται η δραματική πτώση της αρχοντικής οικογένειας των Οφιομάχων και παράλληλα, η άνοδος της νέας αστικής τάξης του ελληνικού κράτους. Ο έρωτας δυο νέων ανθρώπων, του ρομαντικού διανοούμενου Άλκη Σωζόμενου και της όμορφης αρχοντοπούλας Ευλαλίας Οφιομάχου, θυσιάζεται στο βωμό μιας ωμής οικονομικής συναλλαγής. Οι καταχρεωμένοι Οφιομάχοι, βάζοντας στην άκρη αρχές κι αισθήματα, δίνουν την κόρη τους νύφη στον πλούσιο γιατρό και βουλευτή Αριστείδη Στεριώτη προκειμένου να διασωθούν. Τίποτα όμως δεν θα μπορέσει να αποτρέψει τον ηθικό ξεπεσμό και την οικονομική καταστροφή που θα συντρίψει την οικογένεια τους.



Extra info

- Η ταινία είναι βασισμένη στον ομώνυμο συγγραφικό επίλογο, του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Το 2ο Βραβείο Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, το βραβείο Σκηνοθεσίας καθώς και αυτό του Σεναρίου είναι ενδεικτικά τρία, από τα συνολικά, 10 Κρατικά Kινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας 2008, που απέσπασε η ταινία πριν από την πορεία της στις αίθουσες.

- Είναι η τελευταία ταινία του ηθοποιού Κωνσταντίνου Παπαχρόνη που σκοτώθηκε σε ατύχημα στο τέλος της περασμένης χρονιάς.

Δες το: Επιτέλους, μια καλή ελληνική παραγωγή! Γιατί να μην της δώσεις μια ευκαιρία;

Μην το δεις: Έχεις απογοητευτεί από όλα τα Ελ Γκρέκο και τις Νύφες. Δεν θες άλλο, εσύ και το ελληνικό σινεμά χωρίσατε εδώ και καιρό.



Μοναδική μου Ηλιαχτίδα
Hyat Var



Σκηνοθεσία: Ρεχά Ερντέμ
Πρωταγωνιστούν: Ελίτ Ισκάν, Ερντάλ Μπεσικτσόγλου, Λεβέντ Γιλμάζ
Σενάριο: Ρεχά Ερντέμ
Είδος: Κοινωνικό δράμα
Διάρκεια: 121'

Υπόθεση

Η Χαγιάτ, 14 χρόνων, ο πατέρας της και ο κατάκοιτος παππούς της, ζουν σε μια καλύβα στις όχθες στις όχθες του Βόσπορου με τα σκοτεινά αλλά και τόσο όμορφα νερά που σου κόβουν την ανάσα. Ο πατέρας της έχει μια μικρή βάρκα με την οποία εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την επιβίωση της οικογένειας, κάνοντας διάφορες δουλειές, όχι πάντα νόμιμες. Αν εξαιρέσει κανείς την ειδυλλιακή εικόνα δίπλα στη θάλασσα, κατά τα άλλα η καθημερινή ζωή της Χαγιάτ είναι πολύ σκληρή. Όμως η Χαγιάτ διαθέτει το ένστικτο της επιβίωσης. Η ικανότητά της να παίρνει κουράγιο, δύναμη και ελπίδα μέσα από τις διάφορες δοκιμασίες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει Ζωή πάρα τις προφανείς αδικίες ενός άδικου κόσμου.



Extra info

- Ήταν επίσημη συμμετοχή στο 59ο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

- Το 2004 με την προηγούμενη ταινία του Ρεχά Ερντέμ, Beş Vakit (Times and Winds) κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ιστανμπούλ καθώς και το βραβείο της FIPRSCI. Η ταινία έτυχε θερμής κριτικής υποδοχής σε όλον τον κόσμο και προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ.

Δες το: Για να δεις τι φτιάχνουν μαζί οι Έλληνες και οι Τούρκοι όταν συνεργάζονται...

Μην το δεις: Την ίδια εβδομάδα με το Slumdog Millionaire εσύ θα πας να βλέπεις "ψαγμένες" ταινίες που μπορεί να σε κάνουν να βαρεθείς; Καλύτερα στα σίγουρα...





Παίζονται επίσης...

Ισοβίτες
του Θόδωρου Μαραγκού

Υπόθεση: Υπάρχει κι ένας στην κοινωνία που ζούμε, ο οποίος, έχει αγανακτήσει για το χάλι της και δεν αντέχει άλλο. Αποφασίζει να κλειστεί στις φυλακές ως εθελοντής ισοβίτης για να αποδείξει ότι είναι καλλίτερα εκεί μέσα παρά έξω. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος, ο οποίος δεν μπορεί να μείνει ούτε ένα δευτερόλεπτο φυλακισμένος κι επιχειρεί να δραπετεύσει. Αλλά για να μπορέσει να βγει έξω, πρέπει πρώτα να αποδείξει γιατί αξίζει η ελευθερία του.

Μια Ζωή Μια Eποχή
της Λυδίας Καρά

Υπόθεση: Ο Μιχάλης Κακογιάννης αφηγείται ο ίδιος για πρώτη φορά τη ζωή και την εποχή του! Mια πολύτιμη μαρτυρία. Με οξυδέρκεια και χιούμορ σχολιάζει σε αποσπάσματα ταινιών του τους διεθνείς αστέρες που συνεργάστηκαν μαζί του, φωτίζοντας μια ζωή, μια εποχή. Ο Μιχάλης δεν ήθελε να κινηματογραφείται στα γυρίσματα. Στην ταινία αυτή περιλαμβάνεται μοναδικό υλικό από τον Μιχάλη να σκηνοθετεί στις τελευταίες του παραστάσεις. Στις πρόβες τα πνεύματα ανάβουν! Ο θεατής γίνεται μέτοχος της στιγμής της δημιουργίας. Ο Μίκης Θεοδωράκης ζωντανεύει περιστατικά της συνεργασίας του με τον Κακογιάννη στις ταινίες, με υπόβαθρο τα κοινωνικά δρώμενα της εποχής. Σημαντικές οι μαρτυρίες από το Παρίσι της Σαρλότ Pάμπλινγκ και του Γιώργου Αρβανίτη, διευθυντή φωτογραφίας· από το Λονδίνο, της Kλερ Mπλουμ, αλλά και του Oυόλτερ Λάσαλι, διευθυντή φωτογραφίας· του Δημήτρη Παπαϊωάννου, κ.λπ. Σπίτι, στου Φιλοπάππου, έχει την ευκαιρία για σκέψεις πιο στοχαστικές...

H Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων (Επανέκδοση)
του Δήμου Αβδελιώδη

Υπόθεση: Μεταφερόμαστε στη Χίο του 1960, όπου μετά τον ξαφνικό θάνατο του αγροφύλακα του Θολοποταμίου κανένας αντικαταστάτης του δεν μπορεί να στεριώσει στην κοινότητα. Οι κάτοικοι του εκεί χωριού έχουν τη φήμη πονηρών ανθρώπων και οι αγροφύλακες φοβούνται ότι ο αδικοχαμένος συνάδελφός τους έχει στοιχειώσει την περιοχή. Οι αντικαταστάτες εκτός από την φύλαξη της περιοχής θέτουν ως στόχο και μια νεαρή κι ατίθαση κοπέλα, την Ελισσώ. Είναι άνθρωποι με διαφορετικά πάθη και αδυναμίες, οι οποίοι εναλλάσσονται παράλληλα με τις εποχές, καθώς οι Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι χρωματίζουν ηχητικά τις τέσσερις διαφορετικές εικόνες της ελληνικής φύσης.
Tom Sawyer