Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

EUROVISION ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα πολύ καλό άρθρο του ΤΙΜΕ για τη σχέση της Eurovision με την πολιτική. Τελικά δεν είναι ιδέα μας ότι σχετίζονται…..

Μετάφραση του Our Greek TV.

Χιλιάδες Ρώσοι ήταν κολλημένοι στις τηλεοράσεις του την προηγούμενη εβδομάδα για ένα γεγονός που αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα που θα αντιμετωπιζόταν ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό παιχνίδι ή ένας προεδρικός λόγος. Ήταν ο τελικός επιλογής του τραγουδιού για τη Eurovision. (Εκεί που ήταν καλεσμένος και ο Σάκης)

H Eurovision, που κυρίως έκανε γνωστούς τους ABBA, είναι ένας πολύ-αναμενόμενος ποπ μουσικός διαγωνισμός, με διαγωνιζόμενες χώρες από την Ισλανδία στην Τουρκία και από το Μαρόκο μέχρι το Ισραήλ. Κανείς όμως δεν παίρνει το διαγωνισμό πιο σοβαρά από τους Ρώσους. (Μην ορκίζεσαι). Πέρυσι για παράδειγμα η Ιρλανδία έστειλε να διαγωνιστεί η γαλοπούλα ο Dustin, την ίδια ώρα που η Ρωσία έστελνε τον Dima Bilan, το μεγαλύτερο σταρ της. Είναι σαν να έστελνε η Αγγλία την Amy Winehouse, όπως είπε σχολιαστής του BBC.

Ο εθνικισμός παίζει μεγάλο ρόλο στο διαγωνισμό. Οι τηλεθεατές όλης της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν όποια χώρα θέλουν, εκτός από το δικό τους αντιπρόσωπο. Αυτό οδηγεί σε αντικρουόμενη ψηφοφορία «κλικών», προσπαθώντας να αποτρέψουν άλλους να κερδίσουν. Λέει για παράδειγμα ο Alexander Panaiotov, Ρώσος ποπ σταρ, «Είναι το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της χρονιάς. Φυσικά και είναι πολιτικοποιημένο. Τη Ρωσία δεν τη νοιάζει αν κερδίσει για παράδειγμα η Ρωσία. Αν κερδίσει όμως η Ουκρανία, τότε θα είναι για εμάς σκάνδαλο». Η Ουκρανία και η Ρωσία μαλώνουν πολλά χρόνια τώρα για το πετρέλαιο. (Η Eurovision προσπαθώντας να αποτρέψει αυτή την κατάσταση, εισάγει κριτική επιτροπή από φέτος ξανά).

Μεγάλο θέμα δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της Γεωργίας, “We don’t wanna Put In” των Stephane and 3G, οι οποίοι έμμεσα αναφέρονται στον Πούτιν και τα συναισθήματα της χώρας τους για τον πόλεμο. Το τραγούδι αν και κέρδισε με διαφορά στη Γεωργία, ακυρώθηκε από τους υπεύθυνους της Eurovision, καθώς παραβιάζει τους κανόνες για πολιτικό περιεχόμενο στο τραγούδι.

Η συνέχεια του άρθρου στο our greek tv.