Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

DA VINCI: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ


Το μηχάνημα που βλέπετε δίπλα είναι το γνωστό ρομπότ DaVinci.

Λίγα υπάρχουν στην ελλάδα και έχουν προχωρήσει πολύ στον τομέα της χειρουργικής αν αναλογιστεί κανείς τα θαυμαστά αποτελέσματα που έχει ( σε λίγες μέρες με μόλις μικρές ουλές είσαι σπίτι σου σε αντίθεση με το παρελθόν που μία εγχείρηση “κατακρεουργούσε” τον ασθενή…)

Ας ακούσουμε τις δηλώσεις των ειδικών στην Espresso..

Μια νέα «έξυπνη» τεχνική, που εφαρμόζεται με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής «Da Vinci», δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστεως ή του προστάτη (για τους άνδρες) να απαλλαγούν από τη νόσο χωρίς να χρειάζεται να ξεχάσουν το σεξ! Και όχι μόνο αυτό. Οι ασθενείς βγαίνουν από το χειρουργείο με μία ολοκαίνουργια ουροδόχο κύστη, που φτιάχνει ο χειρουργός από το λεπτό τους έντερο! Αυτό σημαίνει ότι προστατεύεται η ποιότητα της ζωής τους καθώς καταργείται η παρά φύση έδρα, η αντιαισθητική πρακτική (με το σακουλάκι ούρων έξω από το σώμα) που δημιουργεί μια μόνιμη αναπηρία.

Ο λόγος για τη νέα μέθοδο κυστεοπροστατεκτομής που εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 19ο Πανελλήνιο Ουρολογικό Συνέδριο. Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά μέσα στο σώμα, με το ρομποτικό σύστημα «Da Vinci» και η βασική «πρώτη ύλη» για τη νέα ουροδόχο κύστη προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή. Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο χειρουργός ουρολόγος Νίκος Παρδαλίδης, πρώην στρατιωτικός γιατρός στην Πολεμική Αεροπορία και διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών: «Παίρνουμε ένα τμήμα του εντέρου μήκους μισού μέτρου, το αναστρέφουμε και του δίνουμε το σχήμα της μπάλας. Στη συνέχεια το βάζουμε στη θέση της παλιάς ουροδόχου κύστεως, που έχουμε αφαιρέσει. Μετά ενώνουμε τους ουρητήρες με την ουρήθρα και ο ασθενής μπορεί να ουρεί κανονικά. Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζεται σε λίγα κέντρα σε όλο τον κόσμο».

Ωστόσο η ομάδα του κ. Παρδαλίδη έχει προχωρήσει ένα βήμα ακόμα στην περίπτωση που ο καρκίνος έχει προχωρήσει και στον προστάτη. «Ο άνδρας με καρκίνο του προστάτη δυστυχώς χάνει τη στύση του. Εμείς όμως έχουμε καταφέρει να κάνουμε αυτή την τεχνική πιο εκλεπτυσμένη, με συνέπεια ο ασθενής να παραμένει σεξουαλικά εενεργός. Με τη βοήθεια των ευέλικτων βραχιόνων του “Da Vinci” δεν τραυματίζουμε το πλέγμα των νεύρων που βοηθάει στη στυτική λειτουργία. Ετσι ο άνδρας διατηρεί τη στυτική του ικανότητα και την εγκράτεια των ουρών. Μάλιστα τις τροποποιήσεις μας πρόκειται να τις ανακοινώσουμε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στις 18 Μαρτίου στη Στοκχόλμη» σημειώνει ο κ. Παρδαλίδης και συμπληρώνει χαριτολογώντας: «Οταν εκπαιδευόμουν πάνω στο ρομποτικό αυτό σύστημα μου φαινόταν ότι πιλοτάρω F16»!....


Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο και δείτε το βίντεο στο Ta Panta Leme Blog