Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΛΟΓΙΚΗ ΦΕΥΓΕΙ


Η μεγάλη εθνική γιορτή πλησιάζει. Μαζί της φέρνει περηφάνια, αναμνήσεις από την ιστορία, νοκτιμαντέρ, ταινίες με τον Παπαφλέσσα αλλά και γκρίνια και συζητήσεις επί συζητήσεων. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από αν θα πρέπει ή όχι οι μη Έλληνες(για να το θέσω κομψά) να σηκώνουν τη σημαία. Να διευκρινίσω όμως ότι με τους μη Έλληνες οι περισσότεροι εννοούν τους Αλβανούς κυρίως και άλλους βαλκανικούς και μη. Φυσικά κανείς δε λέει κάτι αν ο σημαιοφόρος είναι π.χ. Γάλλος ή Άγγλος ή Ιταλός. Καλά δεν το συζητώ για καμιά Γαλλίδα , Γερμανίδα κτλ...Από προσωπική εμπειρία ξέρω ότι δεν αντιδρά ο κόσμος σε άλλους. Στο δικό μου σχολείο π.χ. σημαιοφόρος ήταν μια μιγάς κοπέλα.(Νέγρη, μαύρη όπως βολεύει τον καθένα). Μπορεί η μητέρα της να ήταν Ελληνίδα αλλά το χρώμα της δεν ήταν "Ελληνικό". Παρ' όλα αυτά από το γυμνάσιο και μέχρι το Λύκειο κάθε χρόνο εκείνη ήταν σημαιοφόρος και κανείς δεν είχε πρόβλημα. Και ερχόμαστε τώρα στα άλλα... Προσβάλλει λέει τη σημαία ο Αλβανός που θα τη σηκώσει. Και εγώ ρωτάω:

Αν τη σήκωνε ο Άγγλος ή ο Ιταλός ή ο Αμερικάνος ή κάποιος άλλος "πολιτισμένος" θα είχε κανείς πρόβλημα; Μάλλον όχι...Αλλά ο Αλβανός την προσβάλλει. Μάλιστα...Ε λοιπόν θα πρέπει να είναι κάποια ιδιότητα που έχουν οι Αλβανοί να προσβάλλουν τη σημαία μόλις τη σηκώνουν. Δεν εξηγείται αλλιώς. Και μην ακούω χαζομάρες περί εγκληματικότητας των αλλοδαπών. Αυτός που τη σηκώνει δεν είναι εγκληματίας και δεν έχει καμία σχέση με κάποιους που ξεφτιλίζουν το ανθρώπινο είδος. Οι οποίοι φυσικά δεν χωράνε σε στενά εθνικά όρια. Υπάρχουν όλων των εθνικοτήτων οι εγκληματίες. Και Έλληνες και αλλοδαποί.

Και να ρωτήσω και κάτι άλλο: Εσείς οι Ελληναράδες θα σηκώνατε ποτέ Τούρκικη σημαία; Αλβανική μήπως; Προσοχή! Από την απάντηση σας θα κριθεί το κατά πόσο είναι ή όχι βλακείες αυτά που ακούγονται περί προσβολής. Εγώ ας υποθέσω ότι δεν θα τη σηκώνατε την Αλβανική, την Τούρκικη , των Σκοπίων κτλ. Γιατί όμως;;;;;; Μήπως γιατί θα σας λέγανε προδότες; Μήπως γιατί θα αισθανόσασταν ότι πουληθήκατε; Φανταστείτε λοιπόν τον εαυτό σας σε μια τέτοια θέση. Από τη μία οι δικοί σας να σας λένε προδότη και από την άλλη οι άλλοι να θεωρούν ότι τους προσβάλλετε τη σημαία! Λοιπόν τι γίνεται εδώ; Κάτι δεν πάει καλά σωστά; Μήπως να μιλήσω ποιοι ξεκάθαρα για το καταλάβετε; Αν ας πούμε στην επανάσταση του '21 ένας Τούρκος έκανε παρέλαση με Ελληνική σημαία τι θα σήμαινε αυτό; Ότι την προσβάλλει; Φυσικά και όχι!

Και για να τελειώνουμε: τη σημαία την προσβάλλεις όταν την καις, όταν τη φτύνεις, όταν τη σέρνεις στο δρόμο.(Και από όσο βλέπουμε στην τηλεόραση οι Έλληνες το κάνουν μια χαρά αυτό.) Όχι όταν τη σηκώνεις ψηλά και παρελαύνεις κάτω από τη σκιά της. Δεν μπορούμε να παραδεχτούμε ότι κάποιος που "δεν είναι δικός μας" είναι καλύτερος από εμάς "στα δικά μας"; Έλληνες δεν γεννιόμαστε. Έλληνες γινόμαστε. Υπάρχουν στο εξωτερικό άνθρωποι περισσότερο "Έλληνες" από άλλους Έλληνες. ο Αριστοτέλης είπε: " Έλληνας είναι αυτός που έχει Ελληνική παιδεία". Συνεπώς ο ρατσισμός, το μίσος και όλα τα συνεπακόλουθα μόνο Ελληνικά δεν είναι. Το αν θα πρέπει ή όχι να γίνονται παρελάσεις αυτό είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο θέμα.


Υ.Γ. Ο Αλβανός που δεν θα σηκώσει τη σημαία, αν πάρει ένα σημαιάκι( από αυτά που πουλιούνται και μετά τα βλέπουμε πεταμένα στο δρόμο) και το κουνάει θα προσβάλλει το έθνος; Σκεφτείτε ότι μιλάμε για 16χρονα παιδιά που μεγαλώνουν και μορφώνονται στα σχολεία μας και όχι για πράκτορες της KGB ή δεν ξέρω γω τι. Ηρεμία αδέρφια...

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος,  11 Μαρτίου 2009 στις 5:10 μ.μ.  

Η αποψη μου, αλλα και η αποψη πολλων σε πληροφορώ φιλε Προμηθεα, ειναι οτι ουδεις ξενος ανεξαρτητου εθνότητας δικαιούται να σηκώνει την ελληνικη σημαία. Ανεξαρτήτου εθνότητας επαναλαμβάνω.
Ασφαλώς βεβαια τα μεσα μαζικης εξαπάτησης θα πανε τα πράματα εκει που τους συμφέρουν, οτι δηλαδη μας πειραζει που ειναι αλβανός ο/η σημαιοφόρος, και συνεπικουρούμενα απο καποιον αδαη "μαιντανο" τον παραθυρων,οπως συνήθως γίνεται, θα κατευθύνουν τη κοινη γνώμη στο οτι το πρόβλημα ειναι ο αλβανος/η σημαιοφόρος.
Για να ειμαστε λοιπον ξεκαθαροι:
- Τη σημαια να την υψώνει ΜΟΝΟ Ελλην μαθητης. Κανενας ξενος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ εθνότητας.
- Να απεμπλακεί επιτελους η βαθμολογία απο την απονομή της σημαίας. Να γινεται κληρωση μεταξύ των Ελληνων μαθητων για το ποιός θα υψώνει τη σημαία.Η σημαία δεν ειναι βραβείο.

Οσον αφορα το ερωτημά σου για το αν θα σηκωνα σημαια Τουρκιας, Σκοπιων κτλ. ασφαλως και οχι. Και δεν θα το εκανα οχι επειδη θα θεωρουμουν προδότης, αλλα επειδη πολυ απλα με τα κρατη αυτα υπάρχουν σημαντικοτατα προβλήματα γειτονίας, σε επίπεδο εθνικών θεματων. Μα και ακομα αυτα να μην υπήρχαν δε θα τη σήκωνα γιατι δε πρεσβεύει τίποτα για εμένα.

Αυτη ειναι η αποψη μου, και τη καταθέτω χωρις να φοβάμαι να χαρακτηριστώ ακραίος.Δεν ειμαι ακραιος.Αλλα η αληθεια ειναι αλήθεια.

Ανώνυμος,  11 Μαρτίου 2009 στις 5:27 μ.μ.  

Χαίρομαι που τουλάχιστον διατηρείς τη σκέψη σου συγκροτημένη και μιλάς με επιχειρήματα. Φυσικά και όταν κάποιος εκθέτει έτσι την άποψή του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίος. Έχεις δίκιο για τα μέσα ενημέρωσης και για το ρόλο που παίζουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Συμφωνώ επίσης για την απεμπλοκή της βαθμολογίας από την απονομή σημαίας. Όχι όμως γιατί τη σηκώνουν άτομα άλλης εθνικότητας αλλά γιατί είναι η αιτία πολλές φορές να γίνονται φασαρίες και διαχωρισμοί χωρίς , κατά την άποψή μου, λόγο και αιτία και μάλιστα με θύματα ανήλικα παιδιά.

Στο ερώτημα για το αν θα σήκωνες σημαία άλλων είπες "δεν πρεσβεύει τίποτα για μένα". Σκέφτηκες ότι μπορεί για κάποιους μη Έλληνες η σημαία μας όντως να πρεσβεύει κάτι; Μια καλύτερη ζωή από τη χώρα που άφησαν πίσω; Μια ευκαιρία για να ζήσουν αξιοπρεπώς και ελεύθερα; Αυτό είναι το μεγαλείο της σημαίας μας (ή θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι). Όπως και να έχει ,έχεις την άποψή σου και εγώ τη δική μου. Και η άποψή σου είναι απολύτως σεβαστή.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

Υ.Γ. και για το ότι δεν έπεσες στην "παγίδα" των ύβρεων και της χωρίς επιχειρήματα επίθεσης. Μακάρι να γινόταν τέτοια κουβέντα για το θέμα και όχι αυτά τα θλιβερά που βλέπουμε κάθε χρόνο.

Ανώνυμος,  11 Μαρτίου 2009 στις 6:07 μ.μ.  

Σκέφτηκες ότι μπορεί για κάποιους μη Έλληνες η σημαία μας όντως να πρεσβεύει κάτι; Μια καλύτερη ζωή από τη χώρα που άφησαν πίσω; Μια ευκαιρία για να ζήσουν αξιοπρεπώς και ελεύθερα;

Εδω ακριβώς φίλε Προμηθέα κρύβεται η-τεχνητή και κατα την αποψή μου κακόβουλη- ουσία του πράγματος.Οχι απο εσενα βεβαια αλλα απο το σύστημα της παγκοσμιοποίησης.
Η σημαία πρεσβεύει αγωνες, αίμα και θυσίες.Δεν μπορει να του οικιοποιείται ο καθενας που ζεις σε μια συγκεκριμένη χωρα. Το αν πρεσβεύει μια καλύτερη ζωή κτλ που εγραψες, το δείχνουν μονο και μόνο απο το ότι επιλεγουν τη χωρα μου, απο τη στιγμή βεβαια που θα πειθαρχήσουν και στους κανονες, τους νόμους δηλαδη.
Ειμαστε-η μαλλον ΘΑ επρεπε να ειμαστε- ολοι ισοι απεναντι σε νομους, αλλα δεν ειμαστε ιδιοι.Υπάρχει διαφορετικότητα.Και αυτο ειναι που το σύστημα της παγκοσμιοποίησης προωθεί. Να απεμπολήσουμε τις εθνικές μας ταυτότητες,να ξεχάσουμε το παρελθόν μας(οχι μονο οι Ελληνες αλλα για καποιο λόγο περισσοτερο εμας εμάς βλεπω να προσπαθούν να το επιβάλλουν, δεν ειδα πχ. να πιέζεται ο Γάλλος να ξεχασει το Ναπολέοντα και τοσα αλλα παραδείγματα)και τόσα αλλα.
Και τουλάχιστον εγω δεν ξεχνώ οτι ολα αυτα μας ειναι γνωστά.Τα εχει δηλωσει ο "μαγος της διπλωματίας" ο Κισιντζερ.
Οπως επίσης δε ξεχνώ και αυτο που εχει πει ο Αριστοτέλης:Λαος που ξεχνά το παρελθόν του, δεν εχει μέλλον....Και ενας τετοιος λαος ειναι-δυστυχώς- ο ελληνικος....

Ανώνυμος,  11 Μαρτίου 2009 στις 6:52 μ.μ.  

Σωστά λες ότι θα έπρεπε να είμαστε ίσοι απέναντι σε νόμους όλοι. Συμφωνώ.
Επίσης συμφωνώ και με τον Αριστοτέλη (αλίμονο αν διαφωνούσα!) ότι λαός που ξεχνάει το παρελθόν του δεν έχει μέλλον.

Πώς όμως συνδέεται αυτό με το θέμα της σημαίας; Γιατί μόνο το θέμα της σημαίας είναι για μένα. Το να σηκώσει κάποιος άλλος τη σημαία δεν σημαίνει ότι εγώ θα ξεχάσω το παρελθόν μου (εφ'όσον αυτό γίνεται σε μια επέτειο μνήμης).

Και εδώ βλέπω εγώ από τη μεριά μου την άλλη κακόβουλη πρόθεση: "Σηκώνει άλλος τη σημαία, ξεχάσαμε ποιοι είμαστε".
Ξέρεις φαντάζομαι ότι τα άκρα πολλές φορές συναντιούνται και ταυτίζονται. Άρα λοιπόν από τον Κίσινγκερ(τι καθίκι όμως ε;) περνάμε στους δικούς μας "φυλακες" της εθνικής ταυτότητας που ιστορικά μόνο δεινά προκάλεσαν με το πρόσχημα του εθνικού συμφέροντος.(μιλάω για τους ακραίους που αντιδρούν ακραία και δεν έχουν καμία άποψη πέρα από το "αν δεν είσαι έλληνας δεν αξίζεις τον οίκτο μου")
Και μήπως η προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή δεν είναι ένας ακόμη αγώνας και πολλές πολλές θυσίες;
Φυσικά και δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν μας.Αλίμονο! Όμως να θυμόμαστε και ποιοι είμαστε. Απόγονοι εκείνων που γέννησαν τη δημοκρατία, που είχαν τον διάλογο ως βασικό στοιχείο επικοινωνίας και που κάθε πρόβλημα το αντιμετώπιζαν με την παιδεία.
Συνεπώς πιστεύω οτι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Στην παιδεία. Γιατί η εκτός εαυτού διαμαρτυρία για ένα τέτοιο θέμα αυτό ακριβώς δείχνει. Την έλλειψη παιδείας.
Ας μην ξεχνάμε επίσης οτι πολλοί που δεν ήταν Έλληνες μέσα στους αιώνες της ιστορίας πολέμησαν για αυτόν εδώ τον τόπο,μάτωσαν , πέθαναν. Έστω και συμβολικά να το δούμε είναι αγένεια προς όλους εκείνους που πέθαναν για έναν τόσο περίεργο λαό και την ελευθερία του να λέμε σήμερα ότι η σημαία δεν μπορεί να εκπροσωπεί κάποιον άλλον πέρα από Έλληνα.
Και για να έρθουμε και στο σήμερα, κάποιοι πολίτες άλλης χώρας που έχουν όμως την υπηκόοτητα δεν θα ήταν άραγε άξιοι να σηκώσουν τη σημαία μας; Δεν είναι αγωνιστές;
Πώς δίνουμε το δικαίωμα σε κάποιον να πεθάνει για τη χώρα μας(κατάταξη στο στρατό έστω και αν είσαι αλλόθρησκος) αλλά όχι να την τιμάει;
Πραγματικά με λυπεί το γεγονός να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να σηκώσουν τη σημαία μας και εμείς να τους αφήνουμε.Και την ίδια ώρα σε κάποιο βραδινό δελτίο να βλέπουμε κάτι Ελληνόπουλα να την καίνε.
Δεν ξέρω κατά πόσο γίνομαι κατανοητός. Ελπίζω να μη σε κούρασα. Κανείς (τουλάχιστον από εμάς τους δυο) δεν θέλει ούτε την εφαρμογή της "διπλωματίας του Κίσινγκερ" ούτε όμως μια Ελλάδα πλήρως ξενοφοβική και εκδικητική απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό.

Ανώνυμος,  11 Μαρτίου 2009 στις 11:04 μ.μ.  

Ειναι μια τεραστια συζητηση η οποια δε γινεται με το γραπτο λόγο.Δυστυχώς. Θα χαιρόμουν αν μπορουσαμε να τα πουμε απο κοντα, γιατι πιθανόν και να μη διαφωνούμε σε τιποτα.