Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Απαγορευμένο κλάμα...


Η νύχτα κρύβει την ασχήμια μας... Μοιάζει σκιά μέσα στις άλλες. Χάνεται. Το αλκοόλ πηγάζει στα σπλάχνα της γενιάς μας. Τα τραγούδια μας έχασαν την ελπίδα και έγιναν παράπονο, θρήνος, αποχρώσεις του γκρι, σκοτάδι, δάκρυα. Είναι βραδιές που ακούω τη φωνή των γερόντων στα αυτιά μου. Λέξεις βαρύγδουπες, φοβερές, λέξεις που σου διαπερνούν την πλάτη. "Αντάρτικο", "πόλεμος", "Κατοχή". Και μετά ακούω, τους πατεράδες μας. Λέξεις σβησμένης επανάστασης, λέξεις από ένα ηθικό που ξεκίνησε με τους πιτσιρικάδες των λουλουδιών, ποτίστηκε με τον καπνό του Μάρλεϋ, και κάηκε στις καδένες των εργατοπατεράδων... "Πολιτικοί πρόσφυγες", "Ξενιτειά", "Πολυτεχνείο". Οι πατεράδες μας... Αυτοί που τελικά, βόλεψαν τον κώλο τους σε ζεστές πολυθρόνες, και περιμένουν το εφάπαξ.
Και μετά είδαμε το φως. Ρίξαμε ένα κλάμα για τα μάτια, τα αυτιά και τον εγωισμό του γιατρού και σωπάσαμε. Από κείνη τη ρημάδα στιγμή, δεν κατορθώσαμε να κλάψουμε.

Γιατί μας έμαθαν από τα 15 μας, να φωνάζουμε τις λέξεις μας και να τις καλύπτει η δυνατή μουσική, να τις πνίγει το αλκοόλ, να τις αφυδατώνει ο καπνός, να τις διαπερνά η σύριγγα...
Γιατί τα μάτια μας είδαν τον πάτο να τα αγκαλιάζει. Δεν μας εκπλήσσει τίποτα. Έχουμε αλείψει το σώμα μας με το κατακάθ
ι αυτού του κόσμου...
Γιατί κανείς δεν θα μας ακούσει...

Αυτή είναι η γενιά μας. Και δεν μας δανείζουν ούτε έναν πειρατικό πομπό. Γιατί η ισότητα έπαψε να αποτελεί δικαίωμά μας. Γιατί ξεχάσαμε να προφέρουμε τη λέξη "ελεύθερος".

Οι λέξεις μας παγιδεύτηκαν.
"Αντάρτικο" είναι η κάθε μας μέρα, απέναντι σε όσους εκλέχθηκαν για να γεμίσουν το προσωπικό τους παγκάρι...

"Πόλεμος"
. Η λέξη που αντιστοιχεί στο μέλλο
ν μας. Στρατιώτες πρώτης γραμμής, με Diesel κοντομάνικα για αλεξίσφαιρο, και χάρτινες σφαίρες γιατί δεν έχουμε παράδες για καλύτερες. Και ο εχθρός, στο "πεδίο της μάχης" με οπλοπολυβόλα (κέρματα από συμπαγή μέταλλα) και τηλεκατευθυνόμενες βόμβες (βλ. ειδήσεις, ενημέρωση).

"Κατοχή"
σε έναν κόσμο αναξιοκρατίας. Διάβασε την επόμενη πρόταση και όπου "Γερμανοί" αντικατέστησε με "Πολιτικοί" ή "Με
γαλοεπιχειρηματίες", ενώ όπου "Σύμμαχοι" χρησιμοποίησε το "κομματόσκυλα" ή "τους γιους/κόρες τους". Οι Γερμανοί, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, χρησιμοποίησαν σε υψηλόβαθμες θέσεις τους συμμάχους τους, ώστε να επιτύχουν την ολική αποσύνθεση των κοινωνιών που κατακτούσαν...

"Πολιτικοί πρόσφυγες"
. Όσοι επιχειρούν να διαφύγουν από τον δικομματισμό. Δύνανται να επιβιώσουν τα πρόβατα, δίχως τον αγράμματο τσοπάνη τους; Μάθαμε να γυρίζουμε το κεφάλι στη φλογέρα και όχι στην Φιλαρμονική της Βιέννης...

"Ξενιτειά" είναι η λύση για ένα πτυχίο βασικού μισθού. Τουρισμός πολυτελείας, με καρτ ποστάλ από Πανεπιστήμια αγοραπωλησίας αναξιοκρατίας.

"Πολυτεχνείο"; Ο χώρος που μας έμεινε για να φτιάχνουμε μολότοφ...