Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Ε ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ...


Ενα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, δηλαδή αυτό που έχει κάποια συμπληρωματικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το κοινό, μπορεί να μετατραπεί σε συσκευή που θα
διευκολύνει σημαντικά την επικοινωνία των κωφών με τους ακούοντες. Τη σχετική τεχνολογία, που θα μετατρέπει τα ηχητικά κύματα σε δονήσεις, αναπτύσσουν ερευνητές του ΜΙΤ.

Για πολλούς κωφούς η ανάγνωση των χειλέων είναι εξαιρετικά σημαντική για την επικοινωνία. Εχει όμως ένα πρόβλημα. Πολλά σύμφωνα δεν ξεχωρίζουν. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί κωφοί οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν για ένα εμφύτευμα στον κοχλία, που θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή τους. Ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτές τις κατηγορίες έρχεται να βοηθήσει το λογισμικό που αναπτύσσει το ΜΙΤ της Βοστόνης, το οποίο θα ενσωματωθεί σε ένα smart phone. Ετσι, τα ηχητικά κύματα θα μετατρέπονται σε δόνηση που θα γίνεται αισθητή από τον κωφό και φυσικά κάθε μία θα διαφοροποιείται ώστε να γίνεται διακριτή η λέξη, η έννοια. Η πρόκληση για τους ερευνητές είναι να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη απόκλιση στις συχνότητες που αντιλαμβάνεται το αυτί -μέχρι 20.000 hertz- και εκείνες των αισθητήρων αφής στο δέρμα, που δεν ξεπερνούν τα 500 hertz.

Στην Ιαπωνία, εταιρεία που... συνθέτει μελωδίες για κινητά, τα γνωστά ringtones, δημιούργησε μια όχι και τόσο μελωδική σύνθεση που όμως έχει ευεργετικές ιδιότητες.

Με επιστημονική βούλα, λένε οι υπεύθυνοι της Dwango, ο ήχος αυτός σταματάει την καταρροή. Πώς γίνεται;
Αγοράζεις τη μελωδία και τη βάζεις να παίζει ακουμπώντας το κινητό κοντά στα ρουθούνια. Σε 30 δευτερόλεπτα, χάρη στις δονήσεις του συγκεκριμένου ήχου, η μύτη αρχίζει και καθαρίζει. Γιατρεύει δε, λένε οι Ιάπωνες, και το ενοχλητικό αλλεργικό συνάχι. Προσοχή όμως! Το σύστημα μπορεί να μη λειτουργεί στους Δυτικούς «που δεν έχουν και τόσο μεγάλες μύτες». Τα μεγέθη είναι ασιατικά...(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)


-Χρειάζεται και σχόλιο...; ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ