Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ποιοί είναι ήρωες σήμερα;



Ήρωας. Μια λέξη που εύκολα φεύγει σήμερα από τα χείλη μας. Ήρωας είναι αυτός που διαθέτει ικανότητες μεγαλύτερες από το μέσο άνθρωπο. Να μπορεί να κάνει πράξεις, ηρωικές, παράτολμες και να γίνεται γνωστός. Ποιός τους κάνει ήρωες όλους αυτούς; Κανείς... και όλοι. Ήρωες υπήρχαν πάντα και θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα. Άλλοτε τους ξέρουμε και τους μαθαίνουμε και άλλοτε μένουν στην αφάνεια...
Υπάρχουν βέβαια και οι μικροί, καθημερινοί ήρωες. Όλοι εμείς θα μπορούσαμε να είμαστε ήρωες ο καθένας με το δικό του τρόπο!Όπως ο Θ. Τενέζος...που δίνει αγώνα. Με το δικό του τρόπο. Και όμως λίγοι μόνο ξέρουν. Ήρωες, αποδεικνύονται ορισμένες φορές και τα ζώα. Πώς; Μα με τις πράξεις τους. Δεν είναι λίγες φορές που σκυλιά έχουν σώσει ανθρώπους από βέβαιο θάνατο.
Και όταν όλοι οι ήρωες χαθούν ξαφνικά, τότε κατασκευάζουμε φανταστικούς ήρωες. Που έχουν υπερδυνάμεις και κατορθώνουν το ακατόρθωτο. Ίσως το κάνουμε αυτό γιατί τελικά έχουμε ανάγκη από ήρωες. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποιος ήρωας ανάμεσά μας, η ανάγκη, βάζει τη φαντασία να λειτουργήσει. Μύθοι και ιστορίες φανταστικές βγαίνουν από τον ανθρώπινο νου. Μυθικοί ήρωες μας δίνουν παραδείγματα και ώθηση. Και από μυθολογία εμείς οι Έλληνες έχουμε να λέμε. Μια μυθολογία γεμάτη με ήρωες που εξύψωσαν ιδανικά και ιδέες.
Βέβαια για να χαρακτηριστεί κάποιος ήρωας, δεν είναι ανάγκη να έχει επιτύχει κάποιον στρατιωτικό στόχο ή να πεθάνει σε κάποια μάχη. Υπάρχουν και οι πνευματικοί ήρωες. Που δεν έχουν σωματικές δυνάμεις ή ικανότητες, αλλά κερδίζουν "μάχες" με το πνεύμα τους.

Πώς να συγκριθεί σήμερα κάποιος με τους ήρωες περασμένων χρόνων; Τους ήρωες του '21, του '40...,του Πολυτεχνείου; Μπορούμε να ξεχωρίσουμε ελάχιστους σήμερα Που δίνουν αγώνα ή έδωσαν αγώνα...πραγματικό αγώνα και όχι δήθεν.
Ποιοί είναι ήρωες σήμερα;
Ήρωας γεννιέσαι λένε κάποιοι...ίσως ακόμα να μην έχει γεννηθεί.