Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΑΛΜΠΙΝΟ


Το τρέιλερ της εκπομπής της ΝΕΤ, ΕΞΑΝΤΑΣ, που θα προβληθεί αύριο, Τετάρτη, 18 Μαρτίου στις 22:00, ήταν τουλάχιστον συγκινητικό. Τέτοιες εκπομπές σε βάζουν σε σκέψεις και σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν όντως υπάρχουν ακόμα δημοσιογράφοι, με την κυριολεκτική έννοια.

Η εκπομπή του Γιώργου Αυγερόπουλου μας αποκαλύπτει ένα αποτρόπαιο έγκλημα, από αυτά που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι συμβαίνουν στις μέρες μας.

«Φέρε μου μέλη από το σώμα αλμπίνο και θα γίνεις πλούσιος», προστάζει ο μάγος-γιατρός στους πελάτες -ασθενείς του και εκείνοι τον πιστεύουν. Θα μπουν μέσα στα σπίτια των αλμπίνο νύχτα, και με μια μασέτα, το κοινό αγροτικό εργαλείο, θα κόψουν τα χέρια, τα πόδια, τη γλώσσα, ή και το κεφάλι τους, ενώ εκείνοι είναι ακόμη ζωντανοί.

Και όμως. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον στην Τανζανία. Εκεί που ένας στους 4.000 κατοίκους είναι αλμπίνο. Επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει. Οι αλμπίνο είναι γνωστοί και ως Ζερού Ζερού, το Φάντασμα, ο Κανένας. Λέξη απαγορευμένη. Άνθρωποι χωρίς μελανίνη, γενετική ανωμαλία, που κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Κατάλευκοι με άσπρα μαλλιά και κόκκινα μάτια, οι αλμπίνο της Αφρικής ξεχωρίζουν.
Με περιορισμένη όραση και απειλούμενοι από τον καρκίνο του δέρματος, γνωρίζουν από μικροί την διαφορετικότητα τους.


Στην Αφρική, οι Αλμπίνο είναι απλώς κάποιο εμπορεύσιμο προϊόν Σαν τα ζώα που χρησιμοποιούνται για να φτιάχνονται οι γούνες ώστε να τις φοράνε τα άλλα "ζώα".
Όλα αυτά οφείλονται σε κάποιος επιτήδειους μάγους-γιατρούς από τους 161.000 που δραστηριοποιούνται στην Τανζανία. Κεφαλαιοποίησαν τις φοβίες και τις δεισιδαιμονίες των ανθρώπων, εφευρίσκοντας έναν μακάβριο τρόπο για να βγάλουν περισσότερα χρήματα.


«Εκσυγχρονίζοντας» την προκατάληψη που ήθελε τους ανθρώπους να φοβούνται τους αλμπίνο λόγω της διαφορετικότητας τους, άρχισαν να διαδίδουν ότι φέρνουν καλή τύχη, νεκροί.

Σήμερα η σάρκα και τα οστά των αλμπίνο πωλούνται στη μαύρη αγορά της Τανζανίας, της Κένυας, της Νοτίου Αφρικής, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Μπουρουντί. Ένα χέρι Αλμπίνο κοστίζει 1.500 ευρώ.

Συμμορίες πλουτίζουν, αναλαμβάνοντας να σφάξουν τον αλμπίνο για λογαριασμό άλλων. Υπολογίζεται πως μέσα σε ένα χρόνο πάνω από εκατό αλμπίνο έχουν δολοφονηθεί στην Τανζανία. Πολλές φορές συνεργοί στο έγκλημα είναι οι ίδιοι τους οι συγγενείς, οι γείτονες ή οι γνωστοί τους.

Παρά τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης, οι αρχές αδυνατούν να περιορίσουν το φαινόμενο και να αποτρέψουν το παράλογο αυτό έγκλημα που έχει στιγματίσει την κοινωνία της Τανζανίας. Ως συνέπεια, οι αλμπίνο έχουν φυλακιστεί μέσα στα σπίτια τους αναμένοντας απροστάτευτοι την ώρα της δικής τους σφαγής.

Είναι τουλάχιστον ουτοπικό να λέμε ότι δεν ζούμε στον Μεσαίωνα και ότι αυτά τα γεγονότα είναι πέραν κάθε φαντασίας.
Η Ευρώπη έζησε τον δικό της μεσαίωνα. Η Αφρική τον ζει τώρα.
Προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες, μάγοι-γιατροί-κομπογιανίτες, άγνωστες σε αυτούς λέξεις όπως: ανθρώπινα δικαιώματα, επιστήμη, τεχνολογία, ακόμα και προφυλακτικό, συνθέτουν αυτήν την μεσαιωνική εικόνα.


Ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ όπως αυτό εδώ, απλώς θα προβάλει το γεγονός και θα το γνωστοποιήσει σε όσους περισσοτέρους μπορεί.
Όμως για να εξαλειφθεί τελείως το φαινόμενο χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα απλό ντοκιμαντέρ Χρειάζεται ανθρωπιά. Δυστυχώς οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν διαθέτουν κάτι τέτοιο. Αν τη διέθεταν δεν θα μας κυβερνούσαν. Εκεί καταντήσαμε, δυστυχώς.


Ίσως όμως να τη διαθέτουμε εμείς. Όση μας έχει απομείνει τέλος πάντων. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε, είναι να γνωστοποιήσουμε το γεγονός σε όσους περισσότερους μπορούμε. Αυτή είναι η αρχή. Για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το γνωρίζεις.
Και εμείς, αύριο θα το γνωρίσουμε.