Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ (19/03)

Τhe International

Σκηνοθεσία: Τομ Τίκβερ
Πρωταγωνιστούν: Κλάιβ Όουεν, Ναόμι Γουάτς, Άρμιν Μίλερ-Σταλ
Σενάριο: Έρικ Σίνγκερ
Είδος: Περιπέτεια
Διάρκεια: 118'

Υπόθεση
O πράκτορας της Ιντερπόλ Λούις Σάλιντζερ και η Βοηθός Εισαγγελέας του Μανχάταν Έλινορ Γουίτμαν προσπαθούν να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη έναν από τους πιο απίθανους και πανίσχυρους κατηγορούμενους: μια τράπεζα διεθνούς βεληνεκούς, με οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις σε διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Παρότι ο στόχος τους μοιάζει ακατόρθωτος, οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να εναντιωθούν σε ένα σύστημα που αποδεδειγμένα θα έφτανε ακόμα και στο φόνο για να υπερασπίσει τα συμφέροντά του. Ανακαλύπτοντας αναρίθμητες ύποπτες τραπεζικές κινήσεις, ο Σάλιντζερ και η Γουίτμαν ακολουθούν την πορεία των χρημάτων από το Βερολίνο στο Μιλάνο και από εκεί στη Νέα Υόρκη και στην Κωνσταντινούπολη, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή μπροστά στην καταπολέμηση της διαφθοράς.



Extra info
- Η έμπνευση για το φιλμ προήλθε από ένα πραγματικό γεγονός: την άνοδο και την πτώση της Bank of Credit and Commercial International, μιας πανίσχυρης τράπεζας που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ʼ70 στο Πακιστάν. Πολύ σύντομα, η συγκεκριμένη τράπεζα μετατράπηκε στη μεγαλύτερη επιχείρηση ξεπλύματος χρημάτων στην ιστορία, ενώ παράλληλα ήταν μπλεγμένη σε κάθε είδους παράνομες υποθέσεις, από εμπόριο όπλων μέχρι και τρομοκρατία. Όλες αυτές οι δραστηριότητες ξεσκεπάστηκαν από ειδικούς φορείς της Αμερικής και της Αγγλίας, με αποτέλεσμα η τράπεζα να κλείσει το 1991. Το σενάριο της ταινίας είναι βέβαια μια εκσυγχρονισμένη άποψη της ιστορίας, αφού διαδραματίζεται τον 21οαιώνα, αλλά όπως παρατηρεί και ο σεναριογράφος Γουόρεν Σίνγκερ, «δυστυχώς, υπάρχουν μεγαλύτεροι παραλληλισμοί με την πραγματικότητα από ότι είχαμε σχεδιάσει»

- Ο Τομ Τίκβερ έχει σκηνοθετήσει επίσης το "Τρέξε Λόλα Τρέξε" και το "Το Άρωμα: Η Ιστορία Ενός Δολοφόνου".

Δες το: Γιατί είναι η μοναδική "καθαρόαιμη" περιπέτεια που έχει βγει στις αίθουσες εδώ και αρκετό καιρό.

Μην το δεις: Αν δεν έχεις όρεξη για μια ακόμη, κλασική πολιτική περιπέτεια...




H Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης
Synecdoche, New York


Σκηνοθεσία: Τσάρλι Κάουφμαν
Πρωταγωνιστούν: Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Σαμάνθα Μόρτον, Μισέλ Γουίλιαμς, Ντάιαν Ουέστ, Κάθριν Κινίρ
Σενάριο: Τσάρλι Κάουφμαν
Είδος: Δραματική κωμωδία
Διάρκεια: 124'

Υπόθεση
Ο θεατρικός σκηνοθέτης Κέιντεν Κόταρντ (Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν) πρόκειται να ανεβάσει ένα νέο έργο. Ωστόσο, η μεσοαστική συμβατική ζωή του και η δουλειά του στο τοπικό περιφερειακό θέατρο του Σνέκταντι, στη Νέα Υόρκη, δεν τον ικανοποιούν. Η σύζυγός του Αντέλ (Κάθριν Κίνερ) τον έχει παρατήσει προκειμένου να ακολουθήσει καριέρα ζωγράφου στο Βερολίνο και έχει πάρει μαζί της τη μικρή τους κόρη Όλιβ (Σάντι Γκόλντσταϊν). Η θεραπεύτριά του, Μαντλίν Γκρέιβις (Χόουπ Ντέιβις), ασχολείται περισσότερο με το best-seller της, παρά με το να τον συμβουλεύει. Και η πρόσφατη σχέση του με την γοητευτική Χέιζελ (Σαμάνθα Μόρτον) δεν φαίνεται να έχει μέλλον.



Extra info
- Ο ευρηματικός και πρωτοπόρος σεναριογράφος της "Αιώνιας Λιακάδας Ενός Καθαρού Μυαλού", Τσάρλι Κάουφμαν, και του βραβευμένου με Όσκαρ "Adaptation" δοκιμάζει για πρώτη φορά την εμπειρία του να βρίσκεται πίσω από τον φακό.

- Η ταινία συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2008.

Δες το: Aν η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού και το Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς είναι δύο από τις αγαπημένες σου ταινίες.

Μην το δεις: Αν περιμένεις να δεις για μια ακόμα φορά μια "παράλογη" και εμπνευσμένη ιστορία δια χειρός Κάουφμαν. Δεν είναι τόσο "τρελό" το story όσο τα υπόλοιπα που έχει υπογράψει.




O Eπισκέπτης
The Visitor


Σκηνοθεσία: Τόμας Μακάρθι
Πρωταγωνιστούν: Ρίτσαρντ Τζένκινς, Χαάζ Σλέιμαν, Ίαμ Αμπας
Σενάριο: Τόμας Μακάρθι
Είδος: Κοινωνικό
Διάρκεια: 104'

Υπόθεση
Ένας μοναχικός καθηγητής κολεγίου, χήρος, γυρίζει στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο, και βρίσκει ένα νεαρό ζευγάρι μεταναστών να μένει στο διαμέρισμά του. Ενώ στην αρχή είναι καχύπτοπτος και επιφυλακτικός, στη συνέχεια μια διαφορετική μορφή φιλίας αναπτύσσεται μεταξύ τους.



Extra info
- Ο πρωταγωνιστής Ρίτσαρντ Τζέκινς ήταν υποψήφιος φέτος για Όσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου.

Δες το: Γιατί είναι από τις πιο όμορφες, ανθρώπινες και συναισθηματικές ταινίες της χρονιάς. Κρίμα που δεν ήταν υποψήφια και για το σενάριο.

Μην το δεις: Αν δεν είσαι σε mood για να δεις κάτι τέτοιο και προτιμάς ένα θρίλερ, όπως π.χ. το επόμενο...




Άσε Το Κακό Να Μπει
Lat Den Ratte Komma In


Σκηνοθεσία: Τόμας Άλφρεντσον
Πρωταγωνιστούν: Κάρε Χέντεμπραντ, Λίνα Λεάντερσον
Σενάριο: Τζον Λίντκβιστ
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου
Διάρκεια: 114'

Υπόθεση
Ο Όσκαρ είναι δώδεκα χρονών και μεγαλώνει στη Σουηδία το 1982. Είναι παιδί χωρισμένων γονιών, μεγαλώνει μαζί με τη μητέρα του, βλέπει σπάνια τον πατέρα του, που μοιάζει να μην ενδιαφέρεται και τόσο για την ανατροφή του, στο σχολείο είναι δακτυλοδεικτούμενος και γίνεται εύκολος στόχος για τους συμμαθητές του που εκτονώνονται βίαια πάνω του. Ο Όσκαρ κλείνεται στον εαυτό του και μαζεύει την οργή του. Τα πράγματα όμως αλλάζουν, όταν γνωρίζει το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Η Έλι, συνομήλική του είναι απόμακρη, μοναχική κι ενδιαφέρουσα, τον ακούει και περνά ώρες μαζί του. Μοιράζονται πια κάτι σημαντικό. Και μια λεπτομέρεια: Ο Όσκαρ καταλαβαίνει γρήγορα πως η Έλι είναι... βαμπίρ, που ευθύνεται για μια σειρά μυστήριων φόνων στην περιοχή. Ή αλλιώς... πως θα ήταν το Twilight αν ήταν σουηδικό και αφορούσε 12χρονα παιδιά...



Extra info
- Η ταινία είναι μια μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τζον Λίντκβιστ, που πρωτοκυκλοφόρησε στη Σουηδία το 2004. Ο συγγραφέας είναι πρώην stand-up κωμικός, μάγος και σεναριογράφος της τηλεόρασης. Μέχρι στιγμής, το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες κι έχει βρει διανομή σε 12 χώρες.

- Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής Bad Robot του J.J. Abrams (του «Lost») αγόρασε τα δικαιώματα της ταινίας για το αμερικανικό ριμέικ, πριν προβληθεί καλά καλά η ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

- Έχει κερδίσει σαράντα βραβεία σε ευρωπαϊκά και αμερικάνικα φεστιβάλ. Η πρώτη παρουσίαση της ταινίας στην Ελλάδα, έγινε στα πλαίσια του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (2008), αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στο κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα και στις δύο προβολές.

Δες το: Γιατί είναι άρτιο κινηματογραφικά, πολύ ατμοσφαιρικό και έχει να προτείνει κάτι το διαφορετικό στον τρόπο αντίληψης μιας ταινίας τρόμου. Και η μικρή Έλι είναι όλα τα λεφτά. Πολλοί από εσάς θα το χαρακτηρίσουν μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Μην το δεις: Αν περιμένεις να τρομάξεις. Ενώ είναι πρωτότυπο, είναι λίγο αργό και δεν έχει πολλούς διαλόγους...





Σούλα Έλα Ξανά (Σ.Ε.Ξ.)

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Ζέτα Μακρυπούλια, Μέμος Μπεγνής, Μάνος Γαβράς, Μίνα Αδαμάκη, Σόφη Ζανίνου, Αριέττα Μουτούση
Σενάριο Βασίλης Μυριανθόπουλος, Όλγα Μιχαλοπούλου
Είδος: Αστυνομική κομεντί

Υπόθεση
Η Σούλα έχει ερωτευθεί και έχει απογοητευτεί πολλές φορές. Στο κατώφλι των τριάντα, έχει αποφασίσει ότι οι επιλογές είναι μετρημένες και πως δε θέλει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της με σύντροφο την καριέρα της. Θα ανατρέξει στους παλιούς της έρωτες και θα βρεί ξανά μπροστά της τον τσιγκούνη, τον γυναικά, τον μαμάκια, αλλά και τον ζηλιάρη, με την ελπίδα πως κάποιος από αυτούς μπορεί να μεταμορφωθεί στον ιδανικό σύντροφο. Τα σχέδια της Σούλας όμως δεν συμβαδίζουν με τα σχέδια της τύχης...



Extra info
-Τα τραγούδια της ταινίας έγραψε ο συνθέτης Γιάννης Χριστοδουλόπουλος σε στίχους Βασίλη Μυριανθόπουλου. Τραγουδούν η Ελένη Πέτα και η Ζέτα Μακρυπούλια.

Δες το: Αν σου άρεσε το Μόλις Χώρισα και πεθαίνεις για την Ζέτα Μακρυπούλια.

Μην το δεις: Αν δεν "ψάρωσες" με τον τίτλο του...





Προβάλλονται επίσης...

Καταδίωξη Στο Βουνό Των Μαγισσών

του Άντι Φίκμαν
με τους Ντουέιτ Τζόνσον, Άνα-Σοφία Ρομπ, Κάρλα Γκουτζίνο, Σιάραν Χντς, Αλεξάντερ Λούντβιγκ

Υπόθεση: Για πολλά χρόνια κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σχετικά με ένα μυστικό μέρος στη μέση της ερήμου της Νεβάδα, την περιοχή Witch Mountain, όπου συμβαίνουν ανεξήγητα φαινόμενα. Και η ζωή του Τζακ Μπρούνο (Ντουέιν Τζόνσον), ενός ταξιτζή στο Λας Βέγκας, θα συνδεθεί απρόσμενα με όλα αυτά, όταν μια μέρα μπαίνουν στο ταξί του η Σάρα (Άννα-Σοφία Ρομπ) και ο Σεθ (Αλεξάντερ Λούντβιγκ), δύο έφηβοι με υπερφυσικές δυνάμεις. Σύντομα οι τρεις τους θα συνειδητοποιήσουν ότι ο μόνος τρόπος για να σώσουν τον κόσμο είναι να συνεργαστούν, ώστε να αποκαλύψουν τα μυστικά του Witch Mountain. Και θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά γιʼαυτό.



Το Κορίτσι "Ταξιδιώτης"
του Πέρι Όγκντεν
με την Γουίνι Μόχαν

Υπόθεση: Η Γουίνι είναι μόλις δέκα χρονών. Μπορεί να γίνεται βίαιη, αλλά μονάχα όταν τα άλλα παιδιά στο σχολείο, δεν της φέρονται καλά. Είναι υπερβολικά ευαίσθητη και δεν έχει βρει τον τρόπο να εκφράζει τα συναισθήματα της. Χωρίς πατέρα, ζει με την μητέρα της και τα πολλά αδέλφια της σε ένα τροχόσπιτο, στα περίχωρα του Δουβλίνου.



Ο Αρσιβαρίστας και ο Άγγελος
της Ελένης Αλεξανδράκη
με τους Δημήτρη Μπίτο, Κλαυδία Ζαραφωνίτου, Σιδερή Κοντογιάννη

Υπόθεση: Ένα συμβόλαιο δένει τον ντόπιο φύλακα του ηφαιστείου της Νισύρου, που έχει το παρατσούκλι Αρσιβαρίστας, με τον Άγγελο, Αθηναίο παραγωγό που θέλει να στήσει ένα πολυθέαμα μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου. Η παρουσία του Άγγελου αναστατώνει σταδιακά τη ζωή τού Αρσιβαρίστα που ζει «ειδυλλιακά» με την αγαπημένη του Μαργαρίτα σʼ ένα λιλιπούτειο σπιτάκι μέσα στην τεράστια κοιλάδα τού ηφαιστείου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τού πολυθεάματος οι συγκρούσεις των δυο αντρών κλιμακώνονται ώσπου, με αφορμή μια παλιά ιστορία τής Νισύρου, να συμβεί ένα μοιραίο ατύχημα… Μέσα από σκοτεινές διαδρομές έρχεται στο φως ένα καλά κρυμμένο μυστικό που το βάρος του συντρίβει



Το Αστέρι
του Νικολάι Λεμπέντεφ

Υπόθεση: Είναι καλοκαίρι του 1944. Στο Πολωνικό Μέτωπο που χωρίζει τα Γερμανικά και Ρωσικά στρατόπεδα, μια Ρωσική ανιχνευτική ομάδα με το κωδικό όνομα «Αστέρι» αποστέλλεται στο μετόπισθεν του εχθρού για να κατασκοπεύσει τις κινήσεις του γερμανικού στρατεύματος. Έχοντας γνώση ότι δύο ομάδες που στάλθηκαν για τον ίδιο σκοπό συνελήφθηκαν και εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη, οι γενναίοι άντρες «Του Αστεριού» θα δώσουν μια απελπισμένη μάχη επιβίωσης. Θα βιώσουν τη φρίκη του πολέμου, αλλά και τα ευγενή ανθρώπινα συναισθήματα που μπορούν να ξεπηδήσουν ακόμα και στις πιο σκληρές καταστάσεις και θα επιδείξουν τον ύψιστο βαθμό αυτοθυσίας για τη διαφύλαξη ενός ανώτερου ιδανικού.

Πηγή

Tom Sawyer