Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ (12/03)

Παγωμένο Ποτάμι
Frozen River

Σκηνοθεσία: Κόρτνεϊ Χαντ
Πρωταγωνιστούν: Μελίσα Λίο
Σενάριο: Κόρτνεϊ Χαντ
Είδος: Αστυνομικό Δράμα
Διάρκεια: 97'

Υπόθεση
Η Ρέι Έντι (Μελίσα Λίο) είναι έτοιμη να αγοράσει το σπίτι των ονείρων της για την μικρή της οικογένεια. Αλλά όταν ο τζογαδόρος άντρας της τους παρατάει, παίρνοντας μαζί του όλες της τις οικονομίες, η Ρέι βρίσκεται μόνη με δυο παιδιά και χωρίς σεντ στην τσέπη της. Στην προσπάθειά της νʼ ανακαλύψει τα ίχνη του άντρα της, συναντά την Λίλα Λίτλγουλφ (Μίστι Άπχαμ), ένα μοναχικό κορίτσι της φυλής των Μοχώκ, η οποία της προτείνει ένα σχέδιο για να βγάλει γρήγορα λεφτά. Το σχέδιο είναι υψηλής επικινδυνότητας: Παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών πάνω στο παγωμένο Σεντ Λόρενς με περιπολίες αστυνομικών και στις δύο όχθες του παγωμένου ποταμού. Με την απόγνωση της ανάγκης της για τα λεφτά η Ρέι δέχεται την προσφορά.

Extra info
- Η ταινία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Sundance 2008.

- Η ταινία ήταν υποψήφια για δύο Όσκαρ: Α' Γυναικείου Ρόλου (Μελίσα Λίο) και Πρωτότυπου Σεναρίου.

Δες το: Αν είσαι των πιο "ψαγμένων" αμερικάνικων ταινιών που στηρίζονται στο καλογραμμένο σενάριο και τη ρεαλιστική σκηνοθεσία, δεν θα απογοητευτείς καθόλου.

Μην το δεις: Γιατί, ενώ δεν είναι κακό, ίσως να ήταν καλύτερο να το έβλεπες σε DVD.




Watchmen

Σκηνοθεσία: Ζακ Σνάιντερ
Πρωταγωνιστούν: Mάλιν Άκερμαν, Πάτρικ Γουίλσον, Τζάκι Ερλ Χέιλι, Μάθιου Γκουντ, Μπίλι Κράνταπ, Κάρλα Γκουγκίνο
Σενάριο: Ντέηβιντ Χέιτερ, Άλεξ Τσε
Είδος: Περιπέτεια φαντασίας
Διάρκεια: 162'

Υπόθεση
Όταν ένας πρώην σούπερ ήρωας δολοφονείται, ένας άγρυπνος φρουρός, ονόματι Ρόρσαχ, αρχίζει τις έρευνες για τον φόνο, που οδηγούν σε ολοένα και πιό τρομακτικά συμπεράσματα.

Extra info
- Είναι η μεταφορά του διάσημου κόμικ Watchmen στη μεγάλη οθόνη .

- Ήταν να το σκηνοθετήσει ο Ντάρεν Αρονόφσκι, αλλά το άφησε για να σκηνοθετήσει το The Fountain. Την σκυτάλη πήρε ο Σνάιντερ που μετέφερε επιτυχημένα την ατμόσφαιρα του 300 στο μεγάλο πανί.

Δες το: Γιατί είναι το απόλυτο blockbuster και πολύ πετυχημένη μεταφορά κόμικ. Δεν θα αφήσει αδιάφορους εκείνους που θέλουν να βλέπουν φαντασμαγορικές ταινίες στο σινεμά!

Μην το δεις: Αν δεν σου αρέσουν οι μεταφορές κόμικ. Πολλοί είπαν ότι αν δεν γνωρίζεις την υπόθεση του συγκεκριμένου, αν δεν το έχεις διαβάσει, δεν θα καταλάβεις πολλά. Διαρκεί και δυόμιση ώρες!





Aναχωρήσεις
Okuribito

Σκηνοθεσία: Γιοτζίρο Τακίτα
Πρωταγωνιστούν: Μασαχίρο Μοτόκι, Ριόκο Χιρόσουε
Σενάριο: Κούντο Κογιάμα
Είδος: Δράμα
Διάρκεια: 130'

Υπόθεση
Ο Daigo Koyabashi, μουσικός, μετακομίζει στη γενέτειρα του, όταν μένει άνεργος. Εκεί, απαντώντας σε μια αγγελία της τοπικής εφημερίδας, δεσμεύεται χωρίς να το γνωρίζει από την αρχή, και κρυφά από τη γυναίκα του, να προετοιμάζει τους νεκρούς για την «αναχώρησή» τους πριν την καύση. Όταν η γυναίκα του ανακαλύπτει το μυστικό, ο Daigo πρέπει να διαλέξει.

Extra info
- Η ταινία κέρδισε το φετινό Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (Ιαπωνία).

Δες το: Γιατί για να εντυπωσίασε τους Αμερικάνους και να νίκησε τόσες καλές ταινίες της κατηγορίας, δεν μπορεί... Θα είναι πολύ καλό.

Μην το δεις: Γιατί ήσουν οπαδός του Βαλς με τον Μπασίρ, ή έστω του Συμπλέγματος Baader Merhof! Δεν θέλεις ούτε να ακούσεις για την ταινία που του στέρησε το Όσκαρ (Εσύ χάνεις)!




Κοίτα Τι Έγινε
What Just Happened

Σκηνοθεσία: Μπάρι Λέβινσον
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπρους Γουίλις, Στάνλεϊ Τούτσι, Σον Πεν, Ρόμπιν Ράιτ Πεν
Σενάριο: Αρτ Λίντσον
Είδος: Κοινωνική κομεντί
Διάρκεια: 104'

Υπόθεση
Έχοντας σαν φόντο τον κόσμο του Χόλιγουντ με τις διατροφές παιδιών, τις πρώην συζύγους, τις θεραπείες σε ψυχαναλυτές, και τις υποθέσεις της καρδιάς, του μυαλού και της κρεβατοκάμαρας, το Κοίτα Τι Έγινε ενώνει ξανά το σκηνοθέτη Mπάρι Λέβινσον με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, σε μία φαρμακερά αστεία δραματική ταινία, γραμμένη από τον Αρτ Λίνσον, σχετικά με τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της βιομηχανίας του κινηματογράφου: οι εκρήξεις οργής, η υπερβολική πολυτέλεια και οι καταχρήσεις, ο κυνισμός και η γενική καχυποψία, ο φόβος της επόμενης υστερικής κρίσης.

Extra info
- Στην ταινία εμφανίζεται για λίγο η Κρίστεν Στούαρτ του Twilight, ως η κόρη του Ντε Νίρο.

- Ο Μπρους Γουίλις και ο Σον Πεν παίζουν τους εαυτούς τους.

Δες το: Αν θέλεις να σπαταλήσεις 8 ευρώ του μισθού ή του χαρτζηλικιού σου. Τα μεγάλα ονόματα της ταινίας, δεν θα σώσουν την κατάσταση, μην ελπίζεις...

Μην το δεις: Γιατί είναι από τις πιο ανούσιες (sic) ταινίες της χρονιάς. Και γιατί τελικά κανείς δεν κάταλαβε "τι έγινε". Και όποιος κατάλαβε, δεν τον ένοιαζε.




Δύο Έρωτες
Two Lovers

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκρέι
Πρωταγωνιστούν: Χοακίν Φίνιξ, Γκουίνεθ Πάλτροου, Βινέσα Σο, Ελίας Κοτέας, Ιζαμπέλα Ροσελίνι
Σενάριο: Ρικ Μενέλο, Τζέιμς Γκρέι
Είδος: Δραματική, Μυστηρίου
Διάρκεια: 110'

Υπόθεση
Ο Λέοναρντ, μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας, επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι στο Μπρούκλιν. Καθώς αναρρώνει γνωρίζει τη Μισέλ, μια μυστηριώδη, όμορφη γειτόνισσα με διάφορα προβλήματα, ενώ οι γονείς του τού γνωρίζουν την Σάντρα, ένα τρυφερό κορίτσι, κόρη του ανθρώπου που θα αγοράσει την οικογενειακή επιχείρηση του Λέοναρντ. Καθώς γνωρίζει και τις δυο κοπέλες, ανακαλύπτοντας τις βαθύτερες πλευρές τους, αρχίζει να μπαίνει σε βαθιά συναισθηματικά διλήμματα για το πώς νιώθει, τι θέλει και τι πρέπει να κάνει…

Extra info
-Τον ρόλο της Μισέλ, ο Τζέιμς Γκρέι τον έγραψε αποκλειστικά για την Γκουίνεθ Πάλτροου.

- Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Τζέιμς Γκρέι, η έμπνευση για την ταινία ανάμεσα σε άλλα ήρθε από την νουβέλα του Ντοστογιέφσκι "White Nights" που κεντρικό πρόσωπο έχει έναν άντρα που αναπτύσσει μια πλατωνική σχέση με μια γυναίκα και με την οποία αποκτά μια τρομακτική εμμονή.

Δες το: Για να απολαύσεις τον Χοακίν Φίνιξ στην τελευταία του on screen εμφάνιση πριν γίνει... "γραφικός" και παρατήσει το σινεμά για τη μουσική του καριέρα.

Μην το δεις: Γιατί ακόμα να δεις το Slumdog Millionaire και περίμενες πως και πως το Watchmen.


Προβάλλεται επίσης...

Τη Νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα Συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη
του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου

Υπόθεση
Στις 21 Οκτωβρίου του 1929, το υπερωκεάνιο Saturnia ξεκινά από την Τεργέστη το ταξίδι του προς την Αμερική, μαζεύοντας μετανάστες από τα λιμάνια της Μεσογείου. Ένας νεαρός Έλληνας που επιβιβάζεται
στην Πάτρα θα γίνει μάρτυρας μιας απρόσμενης συνάντησης: μια νύχτα, σʼ αυτό το πλοίο που κουβαλά τα όνειρα του Νέου Κόσμου, θα λάβει χώρα η εξίσου ονειρική αλλά και πραγματική συνάντηση δύο μεγάλων
ποιητών του αιώνα που πέρασε: του Φερνάντο Πεσσόα και του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Extra info
- Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2008 η ταινία απέσπασε το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας και το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

ΠΗΓΗ
Tom Sawyer