Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

0,1,2,3 ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο


Σημείο 0: Πριν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, ο άνθρωπος γεννιόταν γυμνός. Τα ρούχα ήταν άγνωστη λέξη για αυτόν. Για να ντύσει το γυμνό του κορμί έπρεπε να γδάρει κάποιο ζώο ώστε να φορέσει τη γούνα του. Επιβίωση. Στέγη, τροφή και νερό. Σπηλιές, ρίζες δένδρων και ποτάμια.

Σημείο 1: Ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί. Γίνεται σοφότερος μέρα με τη μέρα. Ανάβει φωτιές. Μένει στις καλύβες που ο ίδιος έμαθε να χτίζει. Εξελίσσεται σε κορυφαίος κυνηγός. Πλέον ψήνει τα ζώα και τα ψάρια που πιάνει. Ξέρει να ξεχωρίζει ποιος ποταμός έχει το καθαρό νερό και ποιος όχι.


Σημείο 2: Ο άνθρωπος κοινωνικοποιείται. Ομαδοποιείται. Νιώθει την ανάγκη να συνυπάρχει. Να προστατεύεται μέσα στην ολότητα. Έχει πλέον σπίτι από πέτρα με γερά θεμέλια. Έχει αναπτύξει γαστριμαργικές ικανότητες. Ανακάλυψε το κρασί. Τα πρώτα γιατροσόφια κάνουν την εμφάνιση τους. Περνάει δυσκολίες, σεισμούς, λοιμούς και αφανισμούς από αρρώστιες που στην εποχή μας γιατρεύονται με ένα χάπι. Παρόλο αυτά συνεχίζει να προοδεύει. Εφευρίσκει τον τροχό και κατασκευάζει άμαξες. Οι αποστάσεις μικραίνουν. Καθιερώνει το χρήμα ως μέσο συναλλαγής για να διευκολυνθεί. Φτιάχνει όπλα. Κάνει πολέμους για την τιμή του.

Σημείο 3: Τι στο διάολο είναι αυτό; Ρομπότ. Γεννιέται και τον βάζουν σε ένα ειδικό γυάλινο κουτί που έχει τη σωστή θερμοκρασία για το έμβρυο. Τον ντύνουν με ρουχαλάκια ΝΙΚΕ και παπουτσάκια με αερόσολα. Τον στέλνουν να μάθουν πιάνο και αγγλικά γιατί θα του είναι χρήσιμα. Μεγαλώνει και πάει σχολείο. Μαθαίνει να χειρίζεται τον υπολογιστή. Ίντερνετ. Με ένα πάτημα όλος ο κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά του. Δεν έχει μαγειρέψει; Παραγγέλνει από έξω. Κόκα κόλα και χυμός ΑΜΙΤΑ. Ίσως και Λούκοζειτ αν έχει κουραστεί πολύ.
Αυτοκίνητο. Σπορ, διθέσιο, στέισον βάγκον, πολυμορφικό. Ότι χρειάζεται. Πυρηνικά όπλα. Πλέον καταστρέφει ολόκληρες χώρες από χιλιόμετρα μακρυά. Πόλεμος για το πετρέλαιο. Τράπεζες και δάνεια για να πάει διακοπές σε κάποιο εξωτικό μέρος. Τζόκερ και ΠΑΜΕ Στοίχημα για εύκολο χρήμα. Η τεχνολογία στο αποκορύφωμά της.


Σημείο 2: Χρέη. Το μαγαζί που άνοιξε δεν τα πήγε και τόσο καλά. Πρέπει να πληρώσει τις δόσεις του δανείου. Να επιστρέψει το αμάξι. Κόβει τις περιττές σπατάλες. Πηγαίνει στη δουλειά με το λεωφορείο και με τα πόδια. Τέρμα το ντελίβερι. Μόνο σπιτικό φαγητό από εδώ και πέρα. Τι να το κάνει το ίντερνετ; Επιστρέφει στην τηλεόραση και τις εφημερίδες. Ίσως είναι καλύτερα έτσι. Θα βγει και λίγο έξω από το σπίτι. Τέρμα τα ξενύχτια και τα μπουκάλια ουίσκι. Ότι ήπιε, ήπιε.


Σημείο 1: Χρέη. Πολλά χρέη. Δυσβάσταχτα. Ο σπιτονοικοκύρης του κάνει έξωση. Η τράπεζα του παίρνει το σπίτι γιατί χρωστάει πολλές δόσεις. Η φύση αγρίεψε. Δεν άντεξε τα όσα της έχει κάνει ο άνθρωπος. Τον εκδικείται. Σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς και όλων των λογιών -παθείς. Το περιβάλλον καταστρέφεται. Είναι Ιούνιος και όμως χιονίζει. Είναι Δεκέμβριος και όμως το θερμόμετρο δείχνει 20 βαθμούς. Το 2100 θα έχει πλημμυρίσει ο μισός πλανήτης. Οι πάγοι θα λιώσουν. Αλλά δεν τον νοιάζει. Είναι πολύ μακρινό το 2100.

Σημείο 0: Αριστερά, νερό. Δεξιά, νερό. Πίσω, νερό. Μπροστά, νερό. Πρέπει να έλιωσαν οι πάγοι.
Αριστερά, τοίχος. Δεξιά, τοίχος. Πίσω, τοίχος. Μπροστά, σίδερα. Πρέπει να είναι στη φυλακή. Ήταν πολλά τα χρέη.
Αριστερά ακρωτηριασμένα ανθρώπινα μέλη από τη Γάζα. Δεξιά, μάνες που κλαίνε τα παιδιά τους στο Αφγανιστάν. Πίσω παραταγμένα τα τανκς στην Οσετία.
Μπροστά; Τίποτα. Δεν υπάρχει μπροστά. Είμαστε στο σημείο 0.

2 σχόλια:

Ανώνυμος,  19 Μαρτίου 2009 στις 7:39 π.μ.  

den exw logia.eyge

Ανώνυμος,  19 Μαρτίου 2009 στις 1:23 μ.μ.  

πολυ ομορφο!!