Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

YΠΗΡΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΤΟΥ ΝΩΕ;



Η αρχαία πλημμύρα, που κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι απετέλεσε τη βάση για την ιστορία του Νώε, ίσως τελικά να μην ήταν τόσο βιβλική όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. 


Οι ερευνητές συμφωνούν σε γενικές γραμμές πως, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με υψηλή θερμοκρασία, πριν από 9,400 χρόνια, μία εισβολή θαλασσινού νερού από τη Μεσόγειο οδήγησε στην ένωσή της με τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία τότε ήταν μια μεγάλη λίμνη γλυκού νερού. Η πλημμύρα αυτή μετέτρεψε τη λίμνη σε μία ραγδαία αυξανόμενη θάλασσα.


Προηγούμενη θεωρία στηριζόταν στο ότι η στάθμη της Μαύρης Θάλασσας ανέβηκε κατά 60 μέτρα, πιθανότατα θάβοντας χωριά και δημιουργώντας την ιστορία της πλημμύρας του Νώε και άλλων διαφόρων ιστοριών που σχετίζονται με την πλημμύρα.

Μία νέα μελέτη, όμως, η οποία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα μη διασκορπισμένα απολιθώματα που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, δείχνει πως η στάθμη της θάλασσας δεν ανέβηκε περισσότερο από 10 μέτρα.
Νέα στοιχεία

Ο γεωλόγος Liviu Giosan και οι συνεργάτες του από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης, χρονολόγησαν με τη βοήθεια άνθρακα τα απολιθωμένα κελύφη πρώιμων μαλακίων, τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν φέρουν αποδεικτικά στοιχεία κάποιας επικής πλημμύρας.

Τα κελύφη, τα οποία βρέθηκαν σε ιζηματογενή δείγματα στο σημείο όπου η Μαύρη Θάλασσα συναντά τον Δούναβη, δεν ήταν διαβρωμένα, ανακατεμένα ή κουνημένα. «Γνωρίζουμε ότι η λάσπη έχει ακριβώς την ίδια ηλικία με τα κελύφη και έτσι μπορούμε να προσδιορίσουμε σε ποιο επίπεδο βρισκόταν η στάθμη της θάλασσας πριν από 9,400 χρόνια,» δήλωσε ο Giosan.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως η Μαύρη Θάλασσα ανέβηκε 5 με 10 μέτρα και όχι 50 με 60 μέτρα όπως είχε ισχυριστεί πριν από 13 χρόνια ο γεωλόγος William Ryan του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ryan είχε αρνηθεί να δώσει συνέντευξη γι'Ααυτή την ιστορία.
Συγκρουόμενες θεωρίες για την πλημμύρα του Νώε


Το 1993, μία αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη μίας προγενέστερης ακτογραμμής και παράκτιων λόφων σε βάθος 120 μέτρων.

Οι ερευνητές υποστήριξαν πως αυτές οι περιοχές πλημμύρησαν όταν η Μεσόγειος και η Θάλασσα του Μαρμαρά – που βρίσκεται ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα – πέρασαν ένα βραχώδες φράγμα στο Βόσπορο, την διώρυγα που ενώνει τη Θάλασσα του Μαρμαρά με τη Μαύρη Θάλασσα.

Πριν από αυτή την πλημμύρα, ο Ryan και οι συνεργάτες του είχαν υποστηρίξει πως στις πλημμυρισμένες περιοχές υπήρχαν πολλές αγροτικές αποικίες. Η θεωρία του υποστηρίζει την άποψη πως η πλημμύρα βύθισε γύρω στα 100,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αναγκάζοντας τους αγρότες να μετακινηθούν προς τα δυτικά.

Παρόλα αυτά, η νέα μελέτη του Giosan, η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο επιστημονικό περιοδικό Quatemary Science Reviews, καταλήγει σε μία λιγότερο καταστροφική εισροή υδάτων, βυθίζοντας μόνο 2,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και αυτό γιατί τα επίπεδα του νερού της Μαύρης Θάλασσας πριν από την πλημμύρα ήταν πολύ πιο ψηλά από αυτά που δείχνει η μελέτη του Ryan. Ως αποτέλεσμα, ενδεχομένως να υπήρχε πολύ μικρότερη εισροή από τον Βόσπορο προς την εκτεθειμένη υφαλοκρηπίδα που περιβάλλει τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ηλικία των απολιθωμένων κελυφών δείχνει πως η επιφάνεια της θάλασσας πριν από την πλημμύρα ήταν μόνο 30 μέτρα πιο κάτω από το σημείο που βρίσκεται σήμερα. Αντίθετα, ο Ryan, υποστηρίζει πως η Μαύρη Θάλασσα ανέβηκε τουλάχιστον 50 μέτρα από τότε που ενώθηκε με τη Μεσόγειο, πριν από 9,400 χρόνια.

Σύμφωνα με τον Mark Siddall, ωκεανογράφο στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου, «η ανάλυση του Giosan καταλήγει πως η ένωση των δύο θαλασσών ήταν “αρκετά ήπια”».

«Φαίνεται πως η ένωση έγινε εξαιτίας μίας υπερχείλισης της Θάλασσας του Μαρμαρά, η οποία ήταν μόλις λίγων μέτρων,» πρόσθεσε ο Siddall.

Ο Tony Brown, παλαιο-περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, αναφέρει πως συμφωνεί απόλυτα με τα νέα ευρήματα του Giosan. «Φαίνεται πως μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στην υπόθεση του Ryan.»


ΠΗΓΗ

Tom Sawyer