Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

KINHMATOΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ (26/02)

Gran Torino

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
Πρωταγωνιστούν: Κλιντ Ίστγουντ, Μπι Βανγκ
Σενάριο: Νικ Σενκ
Είδος: Δραματική περιπέτεια
Διάρκεια: 116'

Υπόθεση

Ο συνταξιούχος πια εργάτης σε αυτοκινητοβιομηχανία Γουόλτ Κοβάλσκι περνάει τις μέρες του επισκευάζοντας το σπίτι του, πίνονταμπύρα και πηγαίνοντας μια φορά τον μήνα στο κουρείο. Κι ενώ η τελευταία επιθυμία της εκλιπούσης συζύγου του ήταν να τον δει να πηγαίνει για εξομολόγηση, ο Γουόλτ – ένας πικραμένος βετεράνος που κρατάει το M-1 του πάντα καθαρό και έτοιμο – νιώθει ότι δεν βαραίνει τίποτα την ψυχή του. Και η μόνη ψυχή που μπορεί να εμπιστευτεί αρκετά για να εξομολογηθεί όσα τον βασανίζουν, είναι ο σκύλος του, η Νταίζη.

Extra info

-Ο Κλιντ Ίστγουντ έχει δηλώσει: "Δεν σκόπευα να ασχοληθώ άλλο με την υποκριτική. Αυτή η ταινία όμως, είχε έναν ήρωα στην ηλικία μου και ο ρόλος έμοιαζε κομμένος και ραμμένος στα μέτρα μου, άσχετα αν αποδείχθηκε τελικά ότι δεν ήταν. Και μου άρεσε το σενάριο. Είχε ανατροπές και εκπλήξεις και κάποιες πολύ αστείες στιγμές."

Δες το: Γιατί είναι μια από τις πιο δυνατές ταινίες της χρονιάς και είναι η τελευταία σου ευκαιρία να δεις τον "Eπιθεωρητή Κάλαχαν" μπροστά από την κάμερα.

Μην το δεις: Όχι, να το δεις!



Eπτά Ζωές
Seven Pounds

Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλ Μουτσίνο
Πρωταγωνιστούν: Γουίλ Σμιθ, Ροζάριο Ντόσον, Γούντι Χάρελσον
Σενάριο: Γκραντ Νιεπόρτε
Είδος: Δράμα
Διάρκεια: 123'

Υπόθεση

Με ένα μεγάλο μυστικό να βαραίνει τη συνείδησή του, ο Μπεν Τόμας (Γουίλ Σμιθ) επιλέγει επτά άγνωστους ανθρώπους και προσπαθεί να βελτιώσει δραστικά τη ζωή τους για να εξιλεωθεί. Το μόνο κοινό στοιχείο ανάμεσά τους είναι ότι όλοι χρειάζονται άμεσα βοήθεια – οικονομική, πνευματική, ιατρική. Ο Μπεν Τόμας βάζει σε λειτουργία το σχέδιό του και όλα δείχνουν να εξελίσσονται όπως τα είχε προγραμματίσει. Στην πορεία όμως, συμβαίνει κάτι που δεν το υπολόγιζε: ερωτεύεται την Έμιλι Πόζα (Ροζάριο Ντόσον), μία νεαρή κοπέλα που πάσχει από την καρδιά της. Η Έμιλι, με τη ζωντάνια της, καταφέρνει το ακατόρθωτο, διεισδύοντας στο συναισθηματικό κόσμο του Μπεν και αλλάζοντάς του τελικά του άποψη για την ίδια τη ζωή.

Extra info

- Ο σκηνοθέτης, Γκαμπριέλ Μουτσίνο είχε σκηνοθετήσει και πάλι τον Γουιλ Σμιθ στο Κυνήγι της Ευτυχίας.

Δες το: Μόνο αν θέλεις να ψυχοπλακωθείς. Πραγματικά δεν υπάρχει άλλος λόγος.

Μην το δεις: Γιατί είναι επιτηδευμένα "βαρύ" και ακολουθεί την εύκολη λύση προς την κατάθλιψη. Plus, είναι αρκετά έως πολύ προβλέψιμο.



Push,Το Επικίνδυνο Χάρισμα
Push

Σκηνοθεσία: Πολ ΜακΓκίγκαν
Πρωταγωνιστούν: Κρις Έβανς, Ντακότα Φάνινγκ, Καμίλα Μπελ, Ντζιμόν Χούνσου
Σενάριο: Nτέηβιντ Μπούρλα
Είδος: Φαντασίας, Θρίλερ
Διάρκεια: 121'

Υπόθεση

Η Χαγιάτ, 14 χρόνων, ο πατέρας της και ο κατάκοιτος παππούς της, ζουν σε μια καλύβα στις όχθες στις όχθες του Βόσπορου με τα σκοτεινά αλλά και τόσο όμορφα νερά που σου κόβουν την ανάσα. Ο πατέρας της έχει μια μικρή βάρκα με την οποία εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την επιβίωση της οικογένειας, κάνοντας διάφορες δουλειές, όχι πάντα νόμιμες. Αν εξαιρέσει κανείς την ειδυλλιακή εικόνα δίπλα στη θάλασσα, κατά τα άλλα η καθημερινή ζωή της Χαγιάτ είναι πολύ σκληρή. Όμως η Χαγιάτ διαθέτει το ένστικτο της επιβίωσης. Η ικανότητά της να παίρνει κουράγιο, δύναμη και ελπίδα μέσα από τις διάφορες δοκιμασίες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει Ζωή πάρα τις προφανείς αδικίες ενός άδικου κόσμου.

Extra info

- Η Ντακότα Φάνινγκ είναι η μικρή που έπαιζε στο Το Όνομα μου Είναι Σαμ, Man on Fire και στον Πόλεμο των Κόσμων.

- O σκηνοθέτης της ταινίας λέει πως δούλεψε την ιστορία: "Πληκτρολόγησα στο Ίντερνετ τη φράση 'Psychic Powers Experiments. Βρήκα εκπληκτικό υλικό. Είναι 1949 και ο Ψυχρός Πόλεμος πρόκειται να ξεκινήσει. Οι άνθρωποι αρχίζουν να πειραματίζονται με το τι μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μυαλό". Ο ΜακΓκίγκαν έμαθε επίσης από την έρευνά του ότι τα χρόνια που ακολούθησαν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η ιδέα της χρήσης ανθρώπων με ιδιαίτερα χαρίσματα για τη συλλογή πληροφοριών άρχισε να κυριαρχεί στους κυβερνητικούς κύκλους στις ΗΠΑ και στη Σοβιετική Ένωση.

Δες το: Γιατί τρελαίνεσαι για ταινίες τύπου (είπα, "τύπου") Matrix. Και για να διαπιστώσεις την εξέλιξη της μικρής Ντακότα από μυξιάρικο κοριτσάκι σε επιβλητική action hero. That's all.

Μην το δεις: Aν όπου το σενάριο έχει γραμμένα πράγματα επιστημονικής φαντασίας, βάζεις τα γέλια. Τηλεκίνηση; Μας δουλεύετε; Σε κανά DVD και αν!



Μέρες Θυμού
Flammen & Citronen

Σκηνοθεσία: Όλε Κρίστιαν Μάντσεν
Πρωταγωνιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Θούρε Λίντχαρντ
Σενάριο: Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, Λαρς Άντερσεν
Είδος: Δράμα, Αστυνομικό θρίλερ
Διάρκεια: 130'

Υπόθεση

Flame και Citron είναι τα παρατσούκλια δυο αχώριστων συντρόφων, δυο Δανών αντιστασιακών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Αμφισβητούν και αμφισβητούνται από την οργάνωσή τους. Καχυποψίες και σκοτεινές δολοπλοκίες. Ποιοι θα επιβιώσουν; Που ξεκινά η αλήθεια και που τελειώνει το ψέμα; Το τίμημα της ελευθερίας είναι εκμεταλλεύσιμο προϊόν. Το ιδιοποιούνται οι κίβδηλοι, το ανυψώνουν οι γνήσιοι.

Extra info

- Η ταινία έχει βασιστεί πάνω σε πραγματικά γεγονότα και κυρίως σε λεπτομερείς μαρτυρίες συναγωνιστών τους.

- Μιλάνε δανέζικα και γερμανικά.

Δες το: Γιατί είναι μία από τις καλύτερες φετινές ξένες ταινίες. Μην χαλιέσαι που είναι δανέζικη, οι Δανοί ξέρουν τι κάνουν και το κάνουν καλά.

Μην το δεις: Αν προτιμάς να βλέπεις αυτά τα πιο "ψαγμένα" σε DVD και τα blockbuster στα σινεμά. Ότι ευχαριστεί τον καθένα. (Αλλά δες το σε DVD, αξίζει!)



Μια Ιστορία με Θέμα την Αγάπη
Kaerlighed Pa Film

Σκηνοθεσία: Όλε Μπόρνενταλ
Πρωταγωνιστούν: Άντερς Μπέρθελσεν, Ρεμπέκα Χέμσε
Σενάριο: Όλε Μπόρνενταλ
Είδος: Αστυνομικό Θρίλερ
Διάρκεια: 100'

Υπόθεση

Ο Ιωνάς δουλεύει ως φωτογράφος που... «απαθανατίζει» νεκρά σώματα στον τόπο του εγκλήματος. Ζει με την γυναίκα του και τα δυο του παιδιά- ήσυχα, αλλά πληκτικά. Τη μέρα που εμπλέκεται σε ένα δυστύχημα με το αμάξι του, όλα αλλάζουν. Η Τζούλια, η νεαρή γυναίκα που τραυματίζει, νοσηλεύεται με μερική απώλεια όρασης και μνήμης. Για να την επισκεφθεί στο νοσοκομείο, θα δηλώσει στη ρεσεψιόν πως είναι ο φίλος της. Το πρόβλημα είναι πως και η οικογένεια της κοπέλας τον περνά γιʼ αυτόν τον άνδρα με το όνομα «Σεμπάστιαν» που κανείς ποτέ δεν γνώρισε, καθώς γνωρίστηκε με την Τζούλια σε ένα ταξίδι της στο Βιετνάμ. Ο Ιωνάς το σκέφτεται μια στιγμή και δέχεται να παίξει το παιχνίδι, τόσο από αμηχανία, όσο και γιατί έχει αρχίσει να ερωτεύεται…Μετά από τη σπασμωδική του αυτή απόφαση, όμως, δεν υπάρχει επιστροφή. Το εφιαλτικό παρελθόν της Τζούλια θα τον ρουφήξει μια για πάντα, σαν δίνη, με απρόβλεπτα αποτελέσματα για όλους.

Extra info

- Στην ταινία μιλάνε δανέζικα.

- Ήταν υποψήφιο για το μέγα βραβείο του Sundance Festival.

- H εφημερίδα Variety έχει γράψει για την ταινία: "Είναι κάτι σπουδαιότερο από ένα κλασικό φιλμ νουάρ. Είναι μια μοντέρνα ματιά πάνω στην ανθρώπινη τραγωδία."

Δες το: Αν ακολουθείς στα τυφλά ότι σου προστάζουν τα προγράμματα των φεστιβάλ. Και γιατί όχι; Σε κοτζάμ Sundance έχει πάει.

Μην το δεις: Κι άλλο δανέζικο και μάλιστα υποδυέστερο του πρώτου; Σαν πολύς ευρωπαικός κινηματογράφος για μια εβδομάδα...



Η Ιστορία του Ντέσπερο
The Tale of Desperaux

Σκηνοθεσία: Σαμ Φελ, Ρόμπερτ Στίβενχαγκεν
Mε τις φωνές των: Μάθιου Μπρόντερικ, Έμα Ουάτσον, Ντάστιν Χόφμαν, Σιγκούρνι Γουίβερ, Κρίστοφερ Λόιντ, Κέβιν Κλάιν, Στάνλεϊ Τούτσι
Σενάριο: Γκάρι Ρος
Είδος: Καρτούν
Διάρκεια: 93'

Υπόθεση

Μια φορά κι έναν καιρό, στο βασίλειο του Ντορ, υπήρχε μόνιμη μαγεία στην ατμόσφαιρα, πολύ γέλιο και ακόμα περισσότερη…σούπα, ώσπου όλα άλλαξαν σε μια στιγμή! Όταν ένα τρομερό περιστατικό προκαλεί το θάνατο της Βασίλισσας, ο Βασιλιάς και η Πριγκίπισσα πέφτουν σε μελαγχολία, απαγορεύοντας τη σούπα στο βασίλειο κι έτσι τα πάντα βυθίζονται στο απόλυτο γκρι… Τότε γεννιέται ο Ντεσπερό Τίλινγκ, ένα γενναίο ποντικάκι με κύρια χαρακτηριστικά τα τεράστια αυτιά του και την ακόμα μεγαλύτερη ψυχή του.

Extra info

- Το μυθιστόρημα της Κέιτ Ντι Καμίλο, στο οποό βασίστηκε η ταινία, πρωτοκυκλοφόρησε το 2003 και είναι πολύ δημοφιλές σε μικρούς και μεγάλους καθώς έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό πως το μυθιστόρημα παρέμεινε επί 96 εβδομάδες στη λίστα των best sellers του The New York Times.

- Στην ομάδα παραγωγής της ταινίας βρίσκουμε και τη λονδρέζικη Framestore Animation, η οποία έχει διακριθεί για τη δουλειά της στη σειρά Harry Potter και έχει βραβευθεί με Όσκαρ και για τις πολικές αρκούδες που «ζωντάνεψε» στο The Golden Compass.

Δες το: Αν θες να πας σινεμά απογευματιάτικα μαζί με τα ανιψάκια σου.

Μην το δεις: Με τόσες καλές ταινίες, εσύ θα πας να δεις ένα καρτούν; Και μάλιστα με ποντίκι!! Ε, όχι, ένα ήταν και θα είναι το ποντίκι: ο Ρατατούης!


Παίζονται επίσης...

Γκίνες

Σκηνοθεσία: Αλέξης Καρδαράς
Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Στέλιος Μάινας, Ακης Σακελλαρίου
Σενάριο: Αλέξης Καρδαράς
Είδος: Κωμωδία
Διάρκεια: 92'

Υπόθεση

Γκαντέμης χαρτοπαίχτης με το παρατσούκλι «Γκίνες» αναζητάει χρυσάφι θαμμένο σε ερημική ταβέρνα. Όλα πάνε καλά ως τη στιγμή που η όμορφη γυναίκα τού ταβερνιάρη τον ερωτεύεται. Και τότε η ατυχία του ξεπερνάει κάθε προηγούμενο...


Μικρές Ελευθερίες

Σκηνοθεσία: Κώστας Ζάπας
Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Παπαδόπουλος, Μάρλεν Σαϊτή, Αλέξανδρος Τούντας, Γιώργος Τζαβάρας
Σενάριο: Κώστας Ζάπας
Είδος: Δράμα
Διάρκεια: 82'

Υπόθεση

Ένας αυταρχικός άντρας στα ορεινά της ελληνικής επαρχίας εμπορεύεται μετανάστες και νεαρές πόρνες από τις Βαλκανικές χώρες. Ο άντρας δεν διστάζει να εκπορνεύσει την ανήλικη κόρη του, Φανή. Η Φανή, εξαρτημένη πια από τα ναρκωτικά και ψυχικά ανάπηρη, δεν αντιστέκεται στη βία του πατέρα της και δουλεύει ως πόρνη για αυτόν. Ο πατέρας επιθυμεί να εκπορνεύσει και τον μικρό του γιο, τον Χρήστο. Ο Χρήστος, άγουρος ακόμα και εγκλωβισμένος σε αυτήν την οικογένεια, φέρεται αυτοκτονικά. Ανάμεσα στα δύο αδέλφια, τη Φανή και τον Χρήστο, γεννιέται αναπόφευκτα ερωτισμός. Το μόνο που έχουν είναι ο ένας τον άλλον. Κανείς τους όμως δεν το παραδέχεται. Και κανείς δεν μπορεί ακόμα να κάνει κάτι για τον άλλον. Η Φανή μέρα με την μέρα καταρρέει. Ο πατέρας συνεχίζει να βασιλεύει. Ο μικρός του γιος όμως, ο Χρήστος, αντιστέκεται. Μετά την εφηβεία, έρχεται η ώρα της διαδοχής για έναν άντρα. Αρνείται την εκπόρνευσή του από τον πατέρα του. Αλλά στο βασίλειο του πατέρα, ο τελευταίος λόγος ανήκει στον βασιλιά…

Extra info

-Το περιοδικό Cineuropa χαρακτήρισε τον Κώστα Ζάπα ως «έναν από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες του σινεμά του δημιουργού» και η έγκριτη βρετανική εφημερίδα The Guardian τον χαρακτήρισε ως «έναν από τους πρωταγωνιστές της ανερχόμενης ελληνικής νέας κινηματογραφικής γενιάς». Ο Κώστας Ζάπας κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση με τις ταινίες του Uncut Family (2004) and The Last Porn Movie (2006). Με τις «Μικρές ελευθερίες» ολοκληρώθηκε η τριλογία του με θέμα την οικογένεια.


Καρουζέλ

Σκηνοθεσία: Σταμάτη Τσαρουχά
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Σωτηρίου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Τάκης Μόσχος, Ζαχαρίας Ρόχας
Σενάριο: Σοφία Σωτηρίου, Σταμάτης Τσαρουχάς
Είδος: Δράμα
Διάρκεια: 84'

Υπόθεση

Τίτλος αλληγορικός το Carousel συμβολίζει τους κύκλους της ζωής της Έλλης, μιας νέας γυναίκας που, έχοντας «θεραπευτεί» από τα ψυχολογικά της τραύματα – ύστερα από βιασμό που υπέστη στα εφηβικά της χρόνια , δίνει τον αγώνα της ζωής. Φωτογράφος στο επάγγελμα, αφιερώνει πολύ χρόνο στη φροντίδα ανήλικων παιδιών που έχουν κακοποιηθεί. Συγχρόνως, για βιοποριστικούς λόγους, έχει ανοίξει μαζί με τη φίλη της, Όλγα, ένα καφέ. Κι ενώ όλα φαίνονται ισορροπημένα στη ζωή της, μια σειρά από διαδοχικά περιστατικά τη γυρίζουν πίσω. Αρχικά κάποιες περίεργες συμπτώσεις φέρνουν στο νου τα παιδικά τραύματα της ηρωίδας. Σταδιακά, όμως, η απειλή προσωποποιείται με την εμφάνιση ενός μυστηριώδους άντρα. Οι σκιές του παρελθόντος συναντώνται με το παρόν, μʼαποτέλεσμα η ζωή της Έλλης να μετατραπεί σε κόλαση...

Extra info

-Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Σοφίας Σωτηρίου.

-Η ταινία τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Εθελοντικού Οργανισμού για «Το Χαμόγελο του Παιδιού».


Πηγή
Tom Sawyer