ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟ 4000 ΕΥΡΩ
Η πίεση από τις Βρυξέλλες για μείωση των ελλειμμάτων δείχνει ότι οι δαπάνες πρέπει να μειωθούν και μάλιστα άμεσα, για να μη χρειαστούν φορολογικά μέτρα. Αν η «διευθέτηση» του θέματος των χαμένων φορολογικών εσόδων είναι το πρώτο πράγμα που συζητείται στα think tank του οικονομικού επιτελείου, το σπάταλο δημόσιο είναι σίγουρα το αμέσως επόμενο. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι μια μείωση των δαπανών του δημοσίου κατά 10% θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η σπατάλη στο δημόσιο δεν είναι βεβαίως μια πρόσφατη τακτική. Εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι μπορούν να «νοικοκυρέψουν» το γιγαντώδη δημόσιο τομέα, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησής τους προσκρούει στο επιχείρημα των κεκτημένων, πυροδοτεί κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τελικά συνήθως εγκαταλείπεται. Επιδόματα, επιπλέον μισθοί και φυσικά υπερωρίες είναι οι συνηθέστεροι τρόποι για την αύξηση των αποδοχών. Ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται υπερβολικές ακόμη και από τους ίδιους τους φορείς του Υπουργείου Οικονομικών.
Δεκαέξι μισθοί στη Βουλή
«Εξόφθαλμη» είναι η περίπτωση... των Υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι λαμβάνουν 16 μισθούς το χρόνο. Πέραν από τους 14 μισθούς, που παίρνουν όλοι οι μισθωτοί, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιούνται άλλων δύο μισθών, που προσεγγίζουν τα 3.000 ευρώ έκαστος, για το άνοιγμα και το κλείσιμο της Βουλής! Το συγκεκριμένο προνόμιο διατηρείται φυσικά και στη σύνταξη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, μια καθαρίστρια της Βουλής συνταξιοδοτείται με ποσό που μπορεί να φτάσει κατά περίπτωση ακόμη και τα 1.600 ευρώ το μήνα, όταν Διευθυντής άλλου Υπουργείου –με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας– συνταξιοδοτείται με σύνταξη χαμηλότερη, που φτάνει ακόμη και τα 960 ευρώ το μήνα....
Διαβάστε την συνέχεια στο apneagr.blogspot.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου