Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Οκτώβρης... Προετοιμαστείτε.


Κρύο και πάλι... Άντε λοιπόν σιγά σιγά, να μαζευόμαστε στα σπίτια μας, να βγάζουμε τα χειμωνιάτικα και να καθόμαστε στο σαλόνι για κουβεντούλα, επιτραπέζια, ταινίες και άλλα ωραία κόλπα τις κρύες νύχτες του χειμώνα... Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, έχω μεζεδάκι καραμπινάτο...
Μανιταρομεζές
Τόσο εύκολα, τόσο νόστιμα!

Υλικά

100 γρ. μανιτάρια
1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
Ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία
Τα μανιτάρια φυτρώνουν στη φύση, τα αγοράζουμε από το μανάβη και άρα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για φυτά. Ε, λοιπόν όχι, κυρίες και κύριοι! Τα μανιτάρια είναι μία κατηγορία μόνα τους. Είναι μύκητες και αποτελούν τους φυσικούς ανακυκλωτές του περιβάλλοντος δηλαδή, απορροφούν ενέργεια από τα φυτικά υπολείμματα του εδάφους (φύλλα, κλαδιά κλπ.) και την επιστρέφουν στη φύση σαν έμβια ύλη. Αξιοθαύμαστα τα μανιτάρια τόσο ως οργανισμοί όσο και ως μεζές. Τα πετάς σε ένα τηγανάκι με μυρωδικά και τα απολαμβάνεις σε λίγα λεπτά. Αυτό κάνουμε περίπου, κι εμείς παρακάτω.
Παίρνουμε ολόκληρα τα μανιτάρια, τα πετάμε σε ένα τηγάνι με μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μόλις, μαραθούν βάζουμε μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη.
Μετά, σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά την ψίχα μισού λεμονιού, τον χυμό του υπόλοιπου μισού, τη δεύτερη σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη και voila!
Σερβίρουμε τα μανιτάρια σε πήλινο, περιχύνουμε με το dressing που ετοιμάσαμε, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Τόσο εύκολα, τόσο νόστιμα! Συνοδεύουμε με μπύρα ή κρασί και... καλή μας όρεξη!