ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΠΗΚΕ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Ακρόπολη έγινε κάστρο των τουρκικών στρατευμάτων και αυτή ήταν η αρχή μιας φθίνουσας πορείας που οδήγησε σε ανεπανόρθωτες καταστροφές. Το Σεπτέμβριο του 1687 οι Τούρκοι, όταν οι Ενετοί τους πολιόρκησαν, κατεδάφισαν τον ναό της θεάς Νίκης κι έστησαν εκεί μια πυροβολαρχία. Οι Ενετοί βομβάρδισαν την Ακρόπολη με αποτέλεσμα, από την έκρηξη να σχιστεί ο ναός στα δύο και να καταστραφεί ένα μέρος του Παρθενώνα. Με εντολή του ναυάρχου Morosini (1688 μΧ), εργάτες προσπάθησαν να κατεβάσουν τα γλυπτά του Ποσειδώνα και του άρματος της Νίκης από το δυτικό αέτωμα, από αδέξιους όμως χειρισμούς τα έσπασαν. Δύο μικρά κομμάτια που σήμερα βρίσκονται στην Κοπεγχάγη είχαν αρπαγεί από Δανό που υπηρετούσε στον ενετικό στρατό.
Ούτε οι Γάλλοι αντιστάθηκαν στο πειρασμό να αφαιρέσουν τμήματα του Παρθενώνα: Ο κόμης Choident-Gouffier πήρε ένα κομμάτι από την ανατολική ζωφόρο και μια μετώπη από τη νότια πλευρά του κτιρίου.
1/4μως εκείνος που έδωσε το τελειωτικό κτύπημα , ο μεγαλύτερος κι αισχρότερος βάνδαλος στην ιστορία, ήταν ο Άγγλος λόρδος Tomas Bruce Elgin, ο οποίος εκμεταλευόμενος την θέση του (πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη), τις πολιτικές συγκυρίες (βελτίωση Αγγλοτουρκικών σχέσεων), και την εύνοια του σουλτάνου και δίνοντας πλούσια δώρα στον καϊμακάμη της περιοχής, κατάφερε να πάρει άδεια για αποτύπωση, λήψη εκμαγείων και ανασκαφή, με την δέσμευση ότι τα ίδια τα μνημεία δεν θα πάθαιναν τίποτα.
Έτσι ο Έλγιν, κατόρθωσε μέσα σε εννέα χρόνια παράνομης δραστηριότητας να ακρωτηριάσει κυριολεκτικά το μνημείο, αφαιρώντας του 253 κομμάτια, λίθους, μετόπες και μορφές, από τα σημαντικότερα του γλυπτού διακόσμου. Στην Αγγλία τα μετέφερε έπειτα από πολλές περιπέτειες, με καράβια, τα διατήρησε στην ιδιωτική του συλλογή και το 1816, τα πούλησε για 35000 λίρες στο Βρεταννικό Μουσείο. Μόνο δύο Άγγλοι βουλευτές αντέδρασαν έντονα και κατηγόρησαν το λόρδο για αρχαιοκαπηλεία, o Sir John Newport και ο Hugh Hammersley. Ο Hammersley μάλιστα συνέστησε «να φυλαχθεί η συλλογή για να αποδοθεί εκεί από όπου απρεπώς λήφθηκε, όταν ζητηθεί».(kairatos.com)
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου