Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Βαλτε τους ολους μεσα

Τελικά, δεν είναι οι εξαιρέσεις αυτές που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ο κανόνας είναι αυτός που σου δίνει την ελπίδα-ίσως φρούδα τις περισσότερες φορές- ότι μπορεί και να υπάρχει κάποια εξαίρεση. Τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνομαι σαν πολίτης αυτής της χώρας. Αυτό μας έχει διδάξει η Ελληνική πραγματικότητα.

Παρακολουθούμε, μέρες τώρα, τα έκτροπα που λαμβάνουν χώρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Όλοι έχουμε παρακολουθήσει, έστω και για ένα τέταρτο, κάποιο δελτίο ειδήσεων.
Προσωπικά παρακολούθησα χθες τον κύριο ; Ευαγγελάτο για 10 λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 10 λεπτά προσπαθούσε να μας πείσει ότι οι κουκουλοφόροι των επεισοδίων πρέπει οπωσδήποτε να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών και να ανήκουν σε κάποιο πολιτικό ή παραπολιτικό χώρο.
Αυτό που με εκνεύρισε είναι ότι ο δημοσιογράφος δεν προσπάθησε να μας ενημερώσει για τα τεκταινόμενα, αλλά να μας αποπροσανατολίσει από αυτά, εκφέροντας ξεκάθαρα την άποψη και την "γραμμή" που πήρε από το κανάλι του.
Αφού λοιπόν του είναι αδιανόητο να καταλάβει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί 15χρονοι εμπλεκόμενοι στα επεισόδια, κάνω μια ρητορική ερώτηση:
Εφόσον του δείξω υλικό από τις ειδήσεις του σταθμού στον οποίο δουλεύει και στο οποίο υλικό φαίνονται ξεκάθαρα φάτσες ανηλίκων, θα έχει την ευθιξία να παραιτηθεί από τη θέση του;

Είπαμε η ερώτηση είναι ρητορική. Το ότι χάθηκε άδικα ένας 15χρονος μας λυπεί όλους. Δεν μπορούμε όμως να νομιμοποιήσουμε όλους τους συνομήλικούς του. Εφόσον κε Ευαγγελάτο οι 15χρονοι ήταν απλώς μαθητές, πώς βρέθηκαν ανάμεσα στους κουκουλοφόρους να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς; Έλεος.

Φτάσαμε σε ένα σημείο να λέμε ότι έχουν δίκιο αυτοί που τα σπάνε. Φτάσαμε σε ένα σημείο να αθωώνουμε κάποιους επειδή είναι μαθητές, άλλους επειδή τους καθοδηγούν και άλλους γιατί έτσι πρέπει να τους αθωώσουμε.
Σήμερα έχουμε καινούριο τροπάριο. Από τους 100 περίπου που συνέλαβε η αστυνομία, οι 60 ήταν αλλοδαποί.
Το επόμενο που θα ακούσουμε είναι ότι οι Έλληνες δεν έκανα επεισόδια, αλλά ότι υπάρχει εισηγμένη αλλοδαπή βία.

Το μείζον θέμα όμως είναι άλλο. Τι θα γίνει από δω και πέρα. Ότι έγινε, έγινε. Ότι έσπασε, έσπασε. Το παιδί που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή δεν μπορεί να αναστηθεί. Τουλάχιστον ας παραδειγματιστούμε από αυτά που γίνονται ώστε να βελτιωθούμε.

Αποζημίωση σε όσους υπέστησαν ζημίες. Ο απλός πολίτης δεν φταίει σε τίποτα.
Φυλακή σε όσους αποδειχθεί ότι πήραν μέρος στα επεισόδια. Ένα χαλίκι να πέταξαν, φτάνει.
Όσοι αποδειχθούν ένοχοι, τόσοι στη φυλακή. Όχι σε ρουσφέτια και χαιδέματα.

Υ.Γ. Χθες, στο περιθώριο του αγώνα ΠΑΟ- Ανόρθωση, περισσότερα από 200 άτομα επιτέθηκαν σε 20 αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί ήταν εκεί ώστε να υποδεικνύουν στους θεατές την θύρα στην οποία έπρεπε να εισέλθουν. Αρκετά άτομα, έπιασαν έναν αστυνομικό και αφού τον ξυλοκόπησαν, προσπάθησαν να του βάλουν έναν πυρσό μέσα στη στολή με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο με εγκαύματα.
Ερωτώ: Εάν αυτός ο άνθρωπος πέθαινε, θα ήταν λιγότερο άδικος ο θάνατός του από αυτόν του παιδιού; Θα ήταν λιγότερο άδικος επειδή τυγχάνει να φοράει την στολή της Αστυνομίας με την Ελληνική σημαία;

Υ.Γ.2 Συγχαρητήρια στις ειρηνικές πορείες διαμαρτυρίας. Αυτές οι μορφές αντίδρασης έχουν να προσθέσουν κάτι και όχι να αφαιρέσουν όπως οι υπόλοιπες.
Συγχαρητήρια και στον αστυνομικό που έσωσε την Ελληνική σημαία από τα χέρια ενός κάφρου που ήθελε να την κάψει.

Υ.Γ.3 Το ίδιο αηδιαστικοί με τους μεγαλοδημοσιογράφους της τηλεόρασης, είναι και τα μεγάλα μπλογκς του διαδικτύου. Τελικά, στα δύσκολα, αποδείχθηκαν πολύ λίγοι.

Dr.Koul