Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΤΡΩΣ Η ΣΕ ΤΡΩΕΙ;




ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΕΡΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ. Επρεπε να τρώει μόνο junk food και τίποτ' άλλο. Τρία γεύματα την ημέρα. Εβαλε μια κάμερα να παρακολουθεί την κάθε του κίνηση. Ο Μόργκαν Σπέρλοκ, ένας ανεξάρτητος παραγωγός ταινιών από τις ΗΠΑ, αποφάσισε να γίνει ο ίδιος πειραματόζωο. Τόλμησε να τεστάρει την ποιότητα των φαγητών της γνωστής αλυσίδας fast food McDonald's στον οργανισμό του. Ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί τις βλάβες που θα προκαλούσε στην υγεία του.

ΕΙΔΑ ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΤΗΚΕ για να αποδείξει ότι το ετοιματζήδικο και «γρήγορο» φαγητό αποτελεί καταστροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και δεν χρειάζεται μακροχρόνια κατανάλωση: 30 μέρες είναι αρκετές για να 'ναι μη αναστρέψιμη η κατάστασή σου... Με τρεις εξειδικευμένους γιατρούς να τον παρακολουθούν καθ' όλη τη διάρκεια του πειράματος, ο Σπέρλοκ εισέβαλε στον κόσμο του «πλαστικού» φαγητού. Ο παράτολμος σκηνοθέτης είχε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα: έπρεπε να τρώει και τα τρία γεύματα της ημέρας σ' ένα απ' τα εστιατόρια της αλυσίδας. Μέχρι το τέλος του πειράματος δοκίμασε ολόκληρο το μενού. Ακολουθώντας κάθε φορά την προτροπή της υπαλλήλου, έπαιρνε τη μεγαλύτερη μερίδα που του προσφερόταν σε καλύτερη τιμή. Για να εθιστεί σ' αυτήν την τροφή και να αποκτήσει η αλυσίδα πιστό καταναλωτή. Εφτασε να καταναλώνει 5.000 θερμίδες την ημέρα!

ΜΕΣΑ Σ' ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΑΧΥΝΕ 11 κιλά και αύξησε κατά 13% τη μυϊκή του μάζα. Οι γιατροί ανησυχούσαν για την πορεία της υγείας του και on camera τον προειδοποιούσαν καθημερινά να σταματήσει το... επικίνδυνο πείραμα. Μέρα με τη μέρα ο Σπέρλοκ κατέρρεε. Το πρόσωπό του γινόταν όλο και πιο χλομό, ενώ με δυσκολία κατόρθωνε να σηκωθεί απ' το κρεβάτι. Η χοληστερίνη του χτύπησε ταβάνι απ' την πρώτη βδομάδα. Την πέμπτη μέρα άρχισε να νιώθει τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης και να υποφέρει από τρομερούς πονοκεφάλους. Με έκπληξη διαπίστωσε ότι αισθάνεται καλύτερα μόλις φάει ένα ακόμη γεύμα απ' τα Mc Donald's. Μιλάμε για ψυχολογικό και σωματικό εθισμό...

ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΕΡΕΣ, ΕΝΙΩΘΕ έντονους πόνους στο στήθος και τρομερή εξάντληση. Ομως, ήταν αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος. Να αγγίξει ο οργανισμός του τα όριά του. «Μόνο έτσι θα καταλάβαιναν οι αδηφάγοι Αμερικανοί τι σαβούρες καταναλώνουν». Δέκα μέρες πριν τελειώσει το μαρτυρικό πείραμα, ο παθολόγος τον προειδοποίησε: αν συνέχιζε αυτό το βιολί, το συκώτι του κινδύνευε να καταστραφεί. Είχε πάθει λιπώδη διείσδυση. Θα χρειαζόταν περίπου πέντε χρόνια δίαιτα - και πάλι δεν ήταν σίγουρο ότι θα αποκατασταθεί. Ο οργανισμός του ποτέ δεν θα επανερχόταν στην κατάσταση που ήταν πριν απ' το πείραμα.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΑΚΟΣΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ο Σπέρλοκ είχε καταναλώσει όσα γεύματα McDonald's τρώει ο μέσος Αμερικανός σε οκτώ χρόνια! Οι γιατροί του ανακουφίστηκαν που δεν έπαθε καρδιακή προσβολή και τον έβαλαν αμέσως σε πρόγραμμα αποκατάστασης. Εκανε εννιά μήνες να χάσει το βάρος που πήρε, με αυστηρή δίαιτα και εξαντλητική γυμναστική. Η αντίδραση των McDonald's ήταν χλιαρή. Οι υπεύθυνοι υποστήριξαν ότι ο καθένας που καταναλώνει πέντε χιλιάδες θερμίδες την ημέρα και δεν αθλείται μπορεί να 'χει τα ίδια αποτελέσματα. Το ντοκιμαντέρ του Μόργκαν Σπέρλοκ ακολουθεί την αποδεικτική και καταγγελτική λογική τού Μάικλ Μουρ στην πιο ακραία της εκδοχή. Γίνεται ο ίδιος πειραματόζωο - για να ευαισθητοποιήσει ή, μάλλον, για να σοκάρει τον υπέρβαρο μέσο Αμερικανό!




Y.Γ:Το κείμενο είχε δημοσιευθεί στις 02/11/2008 από τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ.Έπεσε τυχαία στα χέρια μου σήμερα και δεν μπορούσα να μην το ανεβάσω.




Τοm Sawyer

2 σχόλια:

Ανώνυμος,  12 Μαρτίου 2009 στις 4:04 π.μ.  

supersize me legete

Tom Sawyer 12 Μαρτίου 2009 στις 8:19 π.μ.  

Ευχαριστώ πολυ φίλε μου για την ενημέρωση.